Mölndals stad varnar för bedragare som påstår sig komma från dem.
Mölndals stad varnar för bedragare som påstår sig komma från dem. Bild: Arkivbild

Mölndals stad varnar för bedragare: ”Försöker lura sig in”

Flera Mölndalsbor har utsatts för bedragare som påstår att de kommer från kommunen och behöver rengöra fläktar eller avlopp. Nu väljer Mölndals stad att gå ut med en varning.
– Vi har en jätteökning av bedrägerier i Mölndal, särskilt under pandemin, säger kommunpolis Niklas Svensson.

ANNONS
|

Under tisdagen valde Mölndals stad att gå ut med en varning efter att flera Mölndalsbor utsatts för bedragare. De ska påstå sig komma från kommunen och erbjuder rengöring av köksfläktar eller spolning av avloppsrör.

Enligt Mölndals stad har de fått många samtal från invånare som uppger att de blivit uppringda och erbjudna olika typer av tjänster. De vill därför informera om att de aldrig går ut och erbjuder uppdrag på det sättet, eller anlitar företag för att göra det.

Om de behöver spola avloppsrören skickar de alltid ut ett brev, de ringer aldrig upp.

LÄS MER:Regionen varnar för vaccinbedragare: ”Mörkertalet är stort”

Enligt Mölndals kommunpolis Niklas Svensson är bedrägerier ett allt vanligare problem.

ANNONS

– Vi har en jätteökning av bedrägerier i Mölndal, särskilt under pandemin. De försöker hitta på alla sätt ta sig in i hus och hem, som genom att lura folk att de ska utföra olika jobb, säger han.

Våga säga nej

Han menar att det är bra att Mölndals stad sätter ner foten och går ut och varnar för det. På polisen arbetar de regelbundet med att informera om hur man kan skydda sig, särskilt riktat mot de äldre.

– Vi har bland annat gjort utskick till de som har hemsjukvård eftersom det är mer vanligt hos de som ofta har människor som kommer hem till dem. Tyvärr kan vi inte vara ute så mycket på plats för att informera i år på grund av pandemin, säger Niklas Svensson.

LÄS MER:Plockade mördarsniglar i trädgården – upptäckte inbrottstjuv

Hans starkaste rekommendation för att undvika att bli bedragen är att helt undvika att köpa något vid dörren eller via telefon, mejl eller sms.

– När jag själv har larmfirmor som knackar på hemma och frågar vad jag har för larm så säger jag bara ”nej tack det har du inget med att göra”. Ofta kan det vara svårt då de är fantastiska på att manipulera, säger Niklas Svensson.

Framstår som väldigt kunniga

Han menar att de som ägnar sig åt detta ofta är oerhört pålästa, har kollat upp personen de kontaktar i alla register och därför kan framstå som väldigt kunniga.

– Är det för bra för att vara sant så är det ofta så. I dag kan man också få det att framstå som att man ringer från ett annat nummer än vad man gör genom olika appar. Därför kan äldre ofta luras av det, säger Niklas Svensson.

LÄS MER:Man utvisas efter att ha rånat Lager 157 i Mölndal

Så skyddar du dig mot bedrägerier

Polisen har tips, information och filmer om telefonbedrägerier och hur du kan skydda dig på sin hemsida. Här är några av tipsen:

  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Använd aldrig din bankdosa eller BankID på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Källa: Mölndals stad, Polisen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS