En Mölndalsbo åtalas för att inte stanna när tre gångtrafikanter gick ut på ett övergångsställe i centrala Göteborg.
En Mölndalsbo åtalas för att inte stanna när tre gångtrafikanter gick ut på ett övergångsställe i centrala Göteborg. Bild: Catrin Hansson

Mölndalsbo åtalas – stannade inte för gående vid övergångsställe

Tre män var på väg ut i gatan när en bil körde förbi övergångsstället utan att sakta in. Mölndalsbon som satt bakom ratten säger sig inte minnas händelsen men åtalas nu för brott.

ANNONS
|

Vid lunchtid 7 januari 2021 gick tre män på Bohusgatan i Göteborg. De hade Hedens fotbollsplaner och Avenyn framför sig och skulle precis gå över ett övergångsställe vid Sten Sturegatans rondell. Snön låg vit på marken, saltet hade gjort körbanan asfaltssvart och sikten var god. En buss passerade rondellen. Och strax därefter en bil.

– Bilen bakom struntar i eller ser inte oss. Han kör bara på. Jag tar ett steg ut i vägen för att markera och han kör ändå, säger en av de tre männen som skulle korsa gatan i ett polisförhör.

– Han var ganska långt bort och han hade tid att bromsa när vi gick ut och han hade inte ens kommit in i rondellen. När vi hade någon fot ute i rondellen så dönade han på och körde före oss, säger en annan av männen.

ANNONS

Polisens förhörsledare: Tvingades ni kasta er undan?

– Nej, men vi var tvungna att stanna. Hade vi fortsatt att gå så hade vi blivit påkörda.

Synpunkter på varandra

En av gångtrafikanterna slog sin hand på bilen varpå föraren, en Mölndalsbo i 50-årsåldern, stannade mitt i vägen och gick ur sin bil.

– Han har synpunkter på mig och jag har synpunkter på hans körning. Jag säger något i stil med att han borde stanna vid övergångsstället. Han gastar på och orden minns jag inte exakt, säger en av de gående.

– Det var mest konstigt att han stannade mitt i trafiken för att X hade knackat på rutan och att han gjorde det till en situation, säger en annan av männen.

Minns inte händelsen

I situationen som följde tog en av gångtrafikanterna upp sin mobil och fotade såväl förare som bilens registreringsskylt. I mars 2022, ett drygt år efter incidenten, kallades Mölndalsbon till polisförhör.

– Jag minns inte den här händelsen. Jag är väldigt noga med att inte överträda väjningsplikt, jag har kört bil i 35 år. Jag har väldigt svårt att ta ställning till detta då jag inte vet vad jag har gjort för fel enligt dem.

Riskerar böter

Mannen nekar till brott och säger sig ha blivit väldigt illa berörd när han kallades till polisen och avslutar förhöret med orden:

– Det är klart att man reagerar om någon slår på bilen och kan bara tänka mig att jag uppfattade det som ett hot och som ett anfall mot min egendom och mot mig som person.

Nu åtalas mannen för brott mot trafikförordningen. Han riskerar böter på 3 000 kronor för att inte ha stannat vid övergångsstället i centrala Göteborg.

LÄS MER:Man som körde in i skyddsfordon på E6 åtalas – skyller på solen

LÄS MER:Mannen döms – körde 147 på motorväg i slaskigt väglag

LÄS MER:Kvinnan tittade i döda vinkeln – körde in i bilen framför på E6

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS