Mölndalsbornas dom om politikernas pensionsavtal: ”För jäkligt”

Mölndalsbornas reaktioner på fallskärmarna som de högsta politikerna plockat ut efter sin avgång är ganska samstämmiga och pendlar mellan ”inte rimligt” och ”för jäkligt”.

ANNONS
|

På fredagsmorgonen publicerade Mölndals-Posten en artikel om de ekonomiska fallskärmar som fyra av Mölndals tidigare toppolitiker fick ut efter att de lämnat 2018. Sedan dess har var och en fått utbetalningar på mellan 26 000 och 42 000 kronor per månad.

LÄS MER:Här är politikerna i Mölndal som får miljoner av skattebetalarna – trots att de slutat

Det tidigare moderata kommunalrådet Hans Bergfelt valde förra året att gå i ålderspension och tar inte längre del av fallskärmen. Men det gör däremot förre KD-politikern Peter Berg Johnsson liksom S-topparna Marie Östh Karlsson och Patrik Karlsson. Och de kan få ut ersättningen ända tills de fyller 67 år.

”Åt helvete”

På Brogatan, timmarna efter publiceringen, kommer Enerbacksborna Lilian och Tom Svensson gående.

ANNONS

– Det är väl som med alla politiska fallskärmar – rent ut sagt åt helvete. Tyvärr har de kunnat göra som de vill men de här frågorna är väl föremål för utredning i svensk politik, säger Tom Svensson.

– Det är verkligen dags, säger Lilian Svensson.

LÄS MER:Revisorn kräver svar om dyra vattenprojektet i Mölndalsån

”Sticker i ögonen”

Faktum är att fallskärmarna, eller visstidspension som det officiellt heter, har ändrats till en treårig övergångsersättning. Men politiska företrädare som började arbeta heltid som politiker före 2014 går allt jämt på det gamla avtalet under förutsättning att de jobbat i minst tre år och uppnått en ålder av 50 år men inte fyllt 65 år.

– Det sticker lika mycket i ögonen som när Volvo gör sig av med folk och samtidigt delar ut vinster till ägarna, säger Tom Svensson.

Vid Mölndals torg är Kvarnbyborna Valter Trollius och Sofie Hammar som luftar sina tankar om visstidspensionerna.

LÄS MER:Efter olyckan vid Lindome station – nu vill boende och företagare få ner hastigheten

– Jag tycker inte det är rimligt när det handlar om så lång tid. I vanliga yrken får man oftast inget medan toppchefer i privata företag kanske får fallskärmar i två år, säger handelsstudenten Valter Trollius.

Hans sambo, tillika sjuksköterskan Sofie Hammar fyller i:

– Det finns annat som skattepengar skulle kunna gå till, säger hon.

Önskar pengar till skolan istället

Inne på Medborgaregatan och utanför smyckebutiken kommer ett syskonpar från Bosgården gående med barnbarn i vagn.

– Jag tycker det är för jäkligt. De ska inte ha det. Pengarna kunde gått till skola och omsorg istället, säger Birgitta Larsson.

LÄS MER:Politikerna bråkade om Valåsskolan – eleverna kan flyttas

– Varför ska de ha betalt ända till pensionen? Så länge de har sina uppdrag är det en sak men inte efteråt, säger Maria Larsson.

Slutade jobbet – får söka nytt

Avslutningsvis, tillbaka vid Mölndals torg, är det Balltorpsbon Camilla Svärd med sonen Hampus och släktingen Linnéa Svärd Silanen från Kikås som stannar till och ger sina kommentarer.

LÄS MER:SD:s ledamot från Kikås lämnar riksdagen redan till årsskiftet

– Tänk om man kunde ha det så. Jag tycker att man ska få lön för det jobbet du utför, inte få lön när du slutar jobba, säger Camilla Svärd.

– Jag är kanske inte så insatt i politiken men har de slutat så har de slutat och då får de väl leta efter nytt jobb. Jag har nyss slutat på mitt gamla jobb och jag får ingen lön därifrån längre så nu får jag söka nytt, säger Linnéa Svärd Silanen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS