Under hösten ska alla högstadieelever erbjudas vaccin mot covid-19.
Under hösten ska alla högstadieelever erbjudas vaccin mot covid-19. Bild: Stefan Berg

Nu får skolbarnen vaccin mot corona – så ska det gå till

Efter Folkhälsomyndighetens beslut om att barn i åldrarna 12–15 år ska kunna vaccinera sig hjälper Mölndals stad regionen att erbjuda vaccin i skolorna. Ett stort projekt som ska genomföras under hösten.

ANNONS

Det var i mitten av september som bollen sattes i rullning då Folkhälsomyndigheten fattade beslut om att ge vaccin mot covid-19 till barn i åldrarna 12–15 år. Knappt en månad senare samarbetar Mölndals stad med Västra Götalandsregionen för att nå ut till skoleleverna.

– Vi har sagt att varje skola som har 12–15-åringar erbjuder en lokal och det skulle kunna vara skolsköterskans expedition för den kanske är mest lämpad eller bibliotek eller var man kan tänkas vara någonstans men det blir ju under skoltid för dem, säger Ulrika Gustafsson, verksamhetschef på skolförvaltningen.

LÄS MER:Nya fall av corona på Fässbergsskolan – hel klass skickades hem

Ansvarar för administration

Rutiner för att genomföra vaccinering i skolorna finns redan på plats och kommer vara till stor hjälp. Eftersom vaccineringen görs av Västra Götalandsregionen har Mölndals stad tagit ansvaret att sköta det administrativa.

ANNONS

– Det vi gör nu helt enkelt är att vi skriver ut blanketter och tar reda på vilka det är som har fyllt tolv år. För man måste ha fyllt tolv år, det räcker inte att man gör det under året. Och så skickar vi hem till rätt elever.

Hur många elever det rör sig om som ska erbjudas vaccin vet inte Ulrika Gustafsson men den största utmaningen i sammanhanget tror hon kommer vara att stilla oro.

– Eftersom vi har en regelbunden kontakt med vårdnadshavare och elever så kanske vi kommer att ta emot en oro och så kanske vi inte har de rätta svaren för vi är ju inte en vårdgivande instans i detta och det kanske kan skapa mer oro då. Så där har vi sagt att vi måste kunna hänvisa till 1177 snabbt.

LÄS MER:Så presterar eleverna i Mölndal

Klara under hösten

När vaccinationerna kommer att starta i skolorna är fortfarande oklart. Redan den 11 oktober fanns möjligheten att starta vaccineringen i Västra Götalandsregionen men när alla har erbjudits vaccin vet inte Ulrika Gustafsson i nuläget.

– Det vi fått till oss är att när de är redo från VGR då kommer de höra av sig men det kommer att ske löpande på olika ställen eftersom det är många olika vårdinrättningar som kommer komma ut, säger hon och fortsätter:

LÄS MER:Corona på Sörgårdsskolan – en klass får distansundervisning

– Målet är under hösten, den är ju lång men det kan gå fort och det kan gå långsamt men för oss är det viktigt att vi börjar med förinformation.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS