Nu har bygget vid Pedagogen Park dragit i gång

Nu har bygget av det första kvarteret i Pedagogen Park kommit igång efter tio år av planering. Just nu pålas det för att huset ska kunna stå stabilt och om två år ska en ICA-butik, några småbutiker, ett parkeringsgarage och 42 stycken bostadsrätter stå klara.

ANNONS
LocationMölndal|
|

Nu har bygget av Parkhus 5 påbörjats vid Pedagogen Park i Mölndal, och väntas stå klart i maj 2023. Det ska bli ett hus med tre olika fastigheter i ett och där kommer det bland annat finnas en ICA Nära butik, några småbutiker så som exempelvis en blomsterhandel eller frisörsalong och ett parkeringsgarage med 180 p-platser. På toppen av fastigheten kommer det finnas 42 bostadsrätter.

LÄS MER:Bostadsboom i Mölndal – det här har byggts de senaste åren

Parkhus 5 är det första kvarteret som byggs och är en del av det större projekt som Aspelin Ramm Fastigheter och Mölndal stad har tagit fram. Det här är uppstarten och längre fram kommer det finnas 1 000 bostäder, kontor, butiker, äldreboende, förskola och parkområden i den nya stadsdelen.

ANNONS

– Tanken är att den här stadsdelen ska kopplas samman mer med Mölndals innerstad, Solängen och det som har byggts vid Stallbacken. Vårt fokus handlar om bra service, säger Mats Hansson, projektledare på Aspelin Ramm Fastigheter.

– Ja vi vill att det viktigaste ska finnas nära till hands. Du ska kunna ta hissen rakt ner till ICA-butiken eller enkelt kunna ta dig till vårdcentralen, tandläkaren eller skolan, säger Jannicke Claeson, marknads- och kommunikationsansvarig.

Mats Hansson och Jannicke Claeson.
Projektledaren Mats Hansson och kommunikationsansvarige Jannicke Claeson tror att Pedagogen Park kommer att bli en rolig mötesplats för alla. Bild: Sanna Puoskari

Förarbete och bra kommunikation

Den första juni började entreprenören Larssons Bygg AB (Ylab) att etablera själva byggarbetsplatsområdet och satte upp gröna träväggar runtom, dels för allmänhetens skull, dels för att underlätta för arbetarna som befinner sig på plats.

– Vi har lagt stor vikt vid att skärma av så gott det går och planera allt in i minsta detalj. Om vi inte klargör för hur allt ska gå till kan det enkelt leda till kaos. Nu rullar lastbilarna in i omgångar så att det ska flyta på så bra som möjligt och vi vill samtidigt minska bullernivån, säger Mats Hansson.

LÄS MER:Mölndalsföretaget Vestia bygger sitt eget kontor i Pedagogen park

Något som Aspelin Ramm Fastigheter har varit noggranna med under processens gång är att bibehålla en kommunikation med alla berörda i området.

– Vi har haft flera informationsträffar för att meddela alla om vad som kommer att hända här. Sedan har vi gjort besiktningar och kontrollerat marken så att alla ska kunna känna sig trygga. Nu har vi pålat i en och en halv vecka och hittills är det ingen som har klagat, säger Mats Hansson.

– Ja och alla som vill är välkomna att höra av sig om de har några funderingar. Vi lägger alltid ut information på vår hemsida när det händer något så att alla kan få en uppdatering, säger Jannicke Claeson.

Fram till mitten av vecka 29 kommer entreprenörerna vara på plats och påla, men efter det blir det ett kort semesteruppehåll. I början av augusti återupptar de arbetet igen.

Projektledaren: ”En lång men rolig resa”

I många fall kan ett byggprojekt innebära en lång process med detaljplaner och förberedelser, och i detta fall har det tagit tio år från att en idé blivit till verklighet. Att få se hur det omvandlas med tiden är en speciell känsla för alla inblandade, menar Mats Hansson.

– Det är det bästa med det här jobbet, när man får se hur allt byggs fram. Det blir så tillfredsställande på något sätt efter att ha planerat och planerat så länge och sen är den dagen kommen. Det har varit en lång men rolig resa, säger Mats Hansson.

LÄS MER:De har tagit över Spinneriet – nu vill de locka fler till Lindome

Mats Hansson trivs med sitt arbete och nu ser han fram emot att se det första kvarteret stå färdigt i maj 2023.

– Det är en häftig känsla när man ser att människor börjar strömma in, just när man har jobbat med ett projekt i så många år, säger Mats Hansson.

Pedagogen Park

I den nya stadsdelen planeras för cirka 1100 bostäder, butiker, service, kontor, ett äldreboende, en förskola samt flera parkområden. Befintlig byggnad Pedagogen Park bevaras och runt byggnaden utvecklas ett torg. I samband med utvecklingen kommer också Bifrostgatan omvandlas till en stadsgata.

Området är cirka 20 hektar stort och gränsar till Frölundagatan i söder och till Bifrost i norr. Öster om området ligger Solängens villabebyggelse.

Förhoppningen är att de första personerna ska kunna flytta in i slutet av 2022 eller början av 2023. Sen kommer det dröja flera år innan hela stadsdelen står klar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS