Ny plan mot vildsvinen i Balltorp: ”Jag känner mig försiktigt hoppfull”

Efter flera år av bökande vildsvin och missnöjda Balltorpsbor tar Mölndals stad ett krafttag för att få bukt med problemen. I ett brev presenteras de nya åtgärderna och planen för en mer öppen kommunikation.

ANNONS
|

Under flera år har vildsvinen orsakat problem för både boende och företagare i Balltorp. Hösten 2019 lämnades en namninsamling med 400 underskrifter till kommunen i hopp om förändring. Åtgärder sattes in – men trots det har problemen i Balltorp inte blivit mindre.

De boende i området har länge efterfrågat en samordnare. Nu verkar det som att Mölndals stad intar den rollen. I förra veckan skickades ett brev till Balltorpsborna där åtgärder presenterades men även en önskan om regelbundna möten för utvärdering och återkoppling.

Försiktigt hoppfull

Det var Jenny Toresdotter Ylisirkka som tillsammans med Christina Johansson lämnade in namninsamlingen 2019. När Jenny fick ta del av brevet blev hon positivt överraskad.

ANNONS

– Jag känner mig försiktigt hoppfull. Vi har under flera år efterfrågat att kommunen ska vara transparenta med vad de gör för att minska skitsnack, ilska och falska rykten i området, berättar Jenny Toresdotter Ylisirkka.

Jenny Toresdotter Ylisirkka visar Tina Johansson var hon såg ett vildsvin springa förbi. Efter brevet från Mölndals stad känner Jenny sig hoppfull.
Jenny Toresdotter Ylisirkka visar Tina Johansson var hon såg ett vildsvin springa förbi. Efter brevet från Mölndals stad känner Jenny sig hoppfull. Bild: Elvira Linderot

I brevet står det bland annat att Mölndals stad planerar att röja sly för att göra miljön mindre trivsam för vildsvinen. De ska även sätta upp belysning och jaktlagen har uppmanats att bedriva en mer intensifierad jakt.

– Staden ska bidra med specialutrustning till jaktlagen. Mörkersikten och mörkerkameror är dyra och där vill vi göra en insats, berättar Niklas Nilsson, tillförordnad markförvaltare.

LÄS MER:Efter vildsvinsproblemen: Marcus Claesson vill se skyddsjägare i Mölndal

”Skönt att inte känna sig ignorerad längre”

Jenny Toresdotter Ylisirkka är dock inte speciellt imponerad över själva åtgärdspaketet. Hon menar att hon har sett liknande åtgärder testas förut.

– Alla åtgärder har varit efterfrågade men några har testats tidigare. Men samtidigt är det här det mest positiva som kommit ur det här på tre år. Det känns skönt att inte känna sig ignorerad längre, berättar Jenny Toresdotter Ylisirkka.

Det första mötet för återkoppling förväntas ske någon gång i början av hösten. Då kommer boende och företagare i området möta representanter från jaktlagen och en nyanställd markstrateg på stadsbyggnadsförvaltningen som kommer ta över arbetet.

LÄS MER:Vildsvinen rör åter upp känslor i Balltorp – nu ska kommunen vidta nya åtgärder

– Vid den första sammankomsten kommer kommunens roll bedömas och diskuteras. Men Mölndals stad kommer följa upp det här. Vi har en förhoppning om att vildsvinsbeståndet kommer bli mindre och att det här inte behöver vara ett lika stort problem längre, säger Niklas Nilsson, tillförordnad markförvaltare.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS