Läshunden Nemo gjorde succé på Mölndals stadsbibliotek – och Elvira Linderot förstår varför.
Läshunden Nemo gjorde succé på Mölndals stadsbibliotek – och Elvira Linderot förstår varför. Bild: Olof Ohlsson

Alla borde få träffa en läshund

Tänk dig en lurvig kompis som lägger sig vid din sida och lyssnar när du läser högt, utan att avbryta, döma eller tappa intresset – en sån kompis är läshunden Nemo som nyligen var på Mölndals stadsbibliotek. Tanken är att barn ska våga och vilja läsa mer med Nemo som sällskap. Jag tycker att det låter genialiskt!

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

I den här tidningen kan du läsa om när labradoodlen Nemo kom till Mölndals stadsbibliotek. Han och hans förare Malin Westberg var där för att träffa barn och uppmuntra dem till läsning, något de också brukar göra på skolor.

– En vuxen person kan visa när man läser fel, det syns på personen. Då blir barnen nervösa och stakar sig. Men när man har en hund bredvid sig som i princip bara ger bekräftelse så släpper många av de spänningarna. Barnen kan orka mer, och våga mer, sa bibliotekarien Anna Rindälv, som bjudit in duon till biblioteket.

Gör det till en mysig stund

Jag tycker att det låter genialiskt! Inte bara för att det är mysigt att träffa hundar, utan för att det är så viktigt att uppmuntra barn till läsning. För den som har lite svårare att läsa, inte tycker det är så kul eller är nervös för att göra fel måste ju en hund, eller kanske vilket djur som helst, vara perfekt.

ANNONS

Nu kan väl inte alla skolor och bibliotek få besök av en läshund, men fler kanske kan testa? Och finns det ett djur hemma i familjen kan man börja där. Prova att låta hunden, marsvinet eller katten (om det är en katt som vill gosa och inte bara gå på äventyr förstås) vara med vid läxläsningen. Se om barnet vill läsa högt för djuret i stället för en vuxen och gör det till en mysig stund.

När jag tänker efter behöver det inte ens finnas ett levande djur hemma. Ett gosedjur eller en låtsaskompis går förstås också bra – och de kommer definitivt inte avbryta.

Jag förstår att det inte är så enkelt, men att göra läsning mindre kravfyllt tror jag är helt rätt väg att gå. Att lära sig läsa och skriva ordentligt är trots allt viktigt för så mycket annat man gör i skolan, och på fritiden, och för att kunna uttrycka sig genom språket.

Ska testa på katten

När vi ändå pratar om att det ska vara kravlöst, se till att barn får läsa det de vill läsa. Kanske inte alltid och hela tiden, men för att läsning ska bli något roligt. Om det är Kalle Anka, Bamse, Harry Potter, en fotbollsbok eller något helt annat spelar inte så stor roll i sammanhanget.

Själv tänkte jag ta fram en bok, kanske en serietidning, och läsa för min katt i kväll – vi får se om han sitter kvar.

LÄS MER:Möt Lilla Jonna – bibliotekarien och Åbybon som gör succé på Twitter

LÄS MER:Johanna Sand från Eklanda är cancerläkaren som blev poet – ger ut boken Upptäcktsfärd

LÄS MER:Therese från Bifrost brinner för brudparens stora dag

ANNONS