Elvira Linderot är tf chefredaktör på Mölndals-Posten.
Elvira Linderot är tf chefredaktör på Mölndals-Posten.

Elvira Linderot: Det är inte så dumt med nostalgi – på en lagom nivå

Få saker väcker så många barndomsminnen som julen. För vissa är det fina minnen, men för andra är det mest jobbiga saker knutna till högtiden. Ofta, som med allt som skett, är det en blandning av bra och dåligt. Det viktiga är nog att komma ihåg både och.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det närmar sig julafton, och det är lätt att blicka tillbaka på sin barndoms jular och tänka på glittrande snö och fina paket. Visst smakade gröten bättre på den tiden, och visst var det mindre pakethets, mindre stress och mer kärlek och lycka i luften – eller?

Jag tänker också tillbaka och minns mest hur vi knäckte nötter och hur fantastiskt det var när jag fick Star Wars-lego i julklapp. Men minnet är lurigt. I efterhand är det lätt att romantisera det som varit och tycka att det var bättre förr. Visst, det var nog mer snö på vintrarna när jag var liten – men var det mycket snö? Och var det verkligen mindre stress, eller var det bara att jag inte märkte allt jobb som andra utförde för att det skulle stå köttbullar och nygriljerad skinka på bordet? Troligtvis.

ANNONS

Minnen från 90-talet

Något annat som väckt nostalgiska minnen hos mig är nyheten om att Mölndals stadsmuseum ska ha en utställning om 90-talet nästa år. Tidigare har det varit både 70- och 80-talstema på museet och nu är det alltså dags för 90-talet att göra comeback.

En sådan utställning skulle lätt kunna bli en färgglad historia med lavalampor, hockeybilder och Tamogotchi (ni vet de där små digitala husdjuren man kunde ha i fickan?). Jag växte själv upp under decenniet och det är just prylarna, klädstilen och musiken som först kommer upp i huvudet. Men nu vet jag att Mölndals stadsmuseum lär gå mycket djupare än så.

Museipersonalen brukar vara väldigt skickliga på att skapa utställningar med både ljus och mörker. Jag har sett en hel del av deras satsningar genom åren och har alltid imponerats av hur de blandar historia, personliga Mölndalsberättelser, roliga föremål och interaktiva upplevelser.

Finns mycket att berätta

När det gäller 90-talet finns det förstås massor av intressanta vinklar och berättelser. Det var inte bara lågmidjade byxor och ny teknik. Det var också nynazister och ekonomisk kris.

– Man brukar säga det långa 90-talet. Det började redan 1989 med Berlinmurens fall och slutade med 9/11 2001, har Åsa Palmaer Skoglund, utställningsproducent och formgivare på museet, sagt till Mölndals-Posten.

Nu ska museet samla in saker och personliga historier från årtiondet – och det ska bli spännande att se det färdiga resultat i maj 2023. Då öppnas nämligen dörrarna till dåtiden.

Jag ska definitivt gå dit, och få en chans att minnas både det bra och det dåliga från det långa 90-talet. Det kanske är självklart, men jag skriver det ändå. Nostalgi är bra – men det betyder inte att allt var bättre förr.

LÄS MER:Vett och etikett i jultider – experten om hur du gör rätt

LÄS MER:Nu vänder det – snart kommer ljuset tillbaka

LÄS MER:Grått och blött – så blir vädret i Mölndal på julafton

ANNONS