Elvira Linderot: Hela Människan har äntligen fått en bra lokal i centrum

En nyhet som gjorde mig glad i veckan var att organisationen Hela Människan, som ger en plats åt människor som har det svårt, fått en ny lokal i centrala Mölndal.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

För den som inte vet är Hela Människan en organisation som jobbar med människor i utsatthet. Det kan handla om personer som har det tufft ekonomiskt, som haft problem med missbruk, saknar bostad eller är ensamma. Tanken är att ge den som behöver det en trygg plats och en möjlighet att förbättra sin livssituation.

Det är väldigt glädjande att de nu får just det, en trygg plats att vara på. Så har det nämligen inte alltid varit. Hjälporganisationen hette tidigare Ria och hade fram till 2016 verksamhet i baracker på Södra Ågatan. Dessa revs eftersom lokalerna utdömdes som olämpliga att vistas i. Efter det försökte Hela Människan få tag i en ny lokal med hjälp av kommunen, men utan att lyckas. Organisationen vände sig till politikerna men upplevde inte att de lyssnades på.

ANNONS

Hade ingen egen lokal

De hjälpsökande fick under en period vända sig till Pingstkyrkan, innan Hela Människan senare fick en tillfällig lokal hos Frälsningsarmén i Kvarnbyn. Där har de kunnat bedriva sin verksamhet under några år, och det verkar ha fungerat bra.

Även den lokalen skulle dock rivas, vilket stod klart redan från början, för att ge plats åt nybyggnationen i Forsåker. Nu har organisationen till slut fått en ny och fast lokal i Mölndals innerstad, vilket ni kan läsa mer om i den här tidningen. Det har blivit möjligt tack vare ett samarbete med Mölndals stad.

Jag har själv träffat flera av personerna som brukar besöka Hela Människan, och det har uppstått fina möten och samtal. För många är organisationen en plats där de slipper känna sig dömda, kan köpa billigt fika, ta del av olika aktiviteter och hämta begagnade kläder – bland annat.

Många har det tufft nu

Exakt hur verksamheten kommer bedrivas i de nya lokalerna återstår att se, men jag tror att det är en väldigt viktig och bra sak att satsa på. I den bästa av världar kan det hjälpa människor i utsatthet att komma på fötter, eller åtminstone ge lite värme och kaffe när livet är tufft. Och det är det ju för många. Inte minst nu när allting har blivit dyrare och ekonomin är osäker.

Hela Människan ska till att börja med få vara i lokalen på Bergmansgatan i nio månader, och sen ska det utvärderas. Jag hoppas att det kommer fungera bra för alla inblandade – och att Hela Människan får vara kvar den här gången.

LÄS MER:Livet som hemlös: ”Det gick inte att slå sig fri”

LÄS MER:Hela Människan i Mölndal får fortsatt stöd – men måste hitta en ny lokal: ”Hoppas på lösning”

LÄS MER:Ökat tryck hos budget- och skuldrådgivningen i Mölndal

ANNONS