Anna-Sofia Tessin (här tillsammans med stödpedagog Anna Svärd t.v.) fick sin första egna lägenhet på gruppboendet i Stretered.
Anna-Sofia Tessin (här tillsammans med stödpedagog Anna Svärd t.v.) fick sin första egna lägenhet på gruppboendet i Stretered. Bild: Anders Ylander

Erika Arnadottir: Jag gläds åt de som lyckas få lägenhet på LSS-boende

Behovet av LSS-bostäder i Mölndal är skriande stort, och unga vuxna får därför bo kvar hemma hos föräldrarna längre. Den första egna lägenheten är en viktig milstolpe i alla unga vuxnas liv, skriver Erika Arnadottir.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationMölndal|
|

Sju personer med funktionsnedsättning har väntat längre än tre månader på LSS-boende i Mölndal. Men utöver dessa sju köper Mölndals stad in platser i andra kommuner för att klara av behovet. Totalt rör det sig just nu om 17 personer som fått bostad i en annan kommun, till en kostnad på 31 miljoner. Detta för att behovet av LSS-bostäder är så skriande stort.

Vi på Mölndals-Posten kunde i veckan berätta att drygt 90 nya LSS-lägenheter skulle behövas de tre närmsta åren för att komma i fas. Detta ser dock kommunen inte ut att lyckas med, konstaterar den tillförordnade fastighetsutvecklingschefen själv.

ANNONS

De flesta av de som ännu står i kö för en egen bostad är unga, som bor kvar hos sina föräldrar. Det handlar med största sannolikhet om deras första, egna bostad. Det är en viktig milstolpe i livet, det räcker ju att jämföra med sig själv. Hur stort var det inte när man äntligen fick packa ner sina tillhörigheter, lasta in i en flyttbil och lämna föräldrahemmet? För första gången fick man klara sig själv, på riktigt. Handla mat, laga den där maten, släpa tvätt till tvättstugan när man lyckats roffa åt sig en tid, och inte minst betala samtliga räkningar och få ekonomin att gå runt.

Bostadsmarknaden är som den är, och det är extra svårt för unga att få en lägenhet. Mitt första kontrakt gällde en studentlägenhet som jag hyrde i andra hand, och jag hade bara fått tre ynka månader. Det föll väl ut för mig dock, för jag kom in på en utbildning i en annan stad lagom tills kontraktet gick ut. Men det visar också på hur viktigt det var att få klara sig själv, som ung vuxen. Man är redo att lämna sitt trygga bo hos föräldrarna – och man är så ivrig att man hoppar på kontrakt som bara sträcker sig över sommaren.

Ivriga är förstås också de unga vuxna som är i behov av LSS-bostad. Så visst blev man fantastiskt glad för Anna-Sofia Tessin som lyckats få sin första bostad på gruppboendet i Stretered! Hon flyttade in i augusti 2022, efter att ha stått i kö sedan 2020. Gruppboendet är helt nybyggt, och Anna-Sofia har gångavstånd till både affären och Tulebosjön. Där planerar hon själv sina inköp, gör matsedel och lagar mat, berättar hon för Mölndals-Postens reporter Lotta Nyvall.

Mölndals stad har flera möjliga alternativ för nya LSS-boenden, och enligt kommunen kan det, när det väl rör på sig, bli tal om en ketchupeffekt där en större mängd boenden kan bli färdiga samtidigt.

Förhoppningsvis behöver unga vuxna inte köa fullt lika länge för sin första egna lägenhet i gruppbostad då.

LÄS MER:Så många köar för plats på LSS-boende – detta ska byggas

LÄS MER:Anna-Sofia trivs i sin nya lägenhet i Kållered: ”Känns fint här”

LÄS MER:Nytt LSS-boende i Kållered kan stå klart tidigast 2025

LÄS MER:Hunden Guinness prisas för sitt arbete på Lejonslättsgatans gruppboende i Kikås

ANNONS