När högstadieeleverna i Mölndals håller upp sina nya fritidskort kommer det lysa rött.
När högstadieeleverna i Mölndals håller upp sina nya fritidskort kommer det lysa rött.

Ogiltiga busskort skickades ut till Mölndals unga: ”Mänskligt misstag”

De fritidskort som under veckan skickats ut till Mölndals högstadieelever är inte giltiga i kollektivtrafiken, det meddelade Mölndals kommun under fredagen. De som inte har kvar sitt fritidskort från förra läsåret får nu själva betala för sina resor tills dess att de nya korten kommer fram.

ANNONS
|

Under de senaste dagarna har 1260 elever i årskurs 7-9 fått hem brev med vad som skulle vara det nya skolårets fritidskort. Under fredagen meddelade Mölndals kommun på sin hemsida och i sociala medier att det blivit ett fel i beställningen och att de utskickade korten inte är giltiga i kollektivtrafiken. I stället skickas nya kort ut och förväntas komma fram i slutet av nästa vecka.

– Detta är verkligen jättebeklagligt, det är jag är den första att erkänna, säger Mari Schönenberg på Mölndals stads kontaktcenter.

LÄS MER:Skoleleverna får resa gratis i sommar – trots allt

Orsaken bakom kortstrulet är enligt Mari Schönenberg att staden råkat beställa fel sorts kort från Västtrafik. I stället för ett fritidskort för läsåret 2021/2022 beställdes ett tillfälligt sommarlovskort som inte längre gäller.

ANNONS

– Det är helt enkelt ett mänskligt misstag som ligger bakom det här.

Föräldrar larmade kommunen

Att kommunen alls fick reda på misstaget berodde på en uppmärksam pappa som hörde av sig och påpekade att det nya kortet såg lite konstigt ut.

– Vi är honom evig tacksamma för att vi fick reda på detta nu och kunde beställa nya kort så snabbt som möjligt, säger Mari Schönenberg.

Ytterligare en förälder som hörde av sig till kommunen var Caroline Lycke vars dotter påpekade att texten på kortet inte såg ut som vanligt.

– Han som jag pratade med på kommunen förstod inte riktigt vad jag menade och sa att det inte var något fel så jag mejlade och skickade bild på hur de sett ut tidigare. Ibland är det bra att ligga på lite, säger Caroline.

Caroline Lycke är en av föräldrarna som varnade kommunen när fritidskorten inte fungerade.
Caroline Lycke är en av föräldrarna som varnade kommunen när fritidskorten inte fungerade.

Caroline Lyckes ena dotter får sitt första fritidskort denna terminen och är en av de som nu får betala sina egna biljetter. Det är inte något som Caroline tycker spelar så stor roll.

– Hon åker inte buss så mycket så det kommer fungera bra. Man är bara tacksam att de får ett gratis fritidskort att åka på, säger Caroline Lycke.

LÄS MER:Nya seniorkort kan bli verklighet först nästa år

Förra läsårets kort funkar

För de elever som har kvar sitt fritidskort från förra läsåret har detta ingen större påverkan. Förra årets kort är giltiga fram till och med 15 september vilket ger god marginal för de nya korten att komma i posten. Annat är det för de elever som börjar sjuan eller som redan gjort sig av med sitt gamla kort. För dem är det bara att köpa biljett om de ska åka i kollektivtrafiken, annars riskerar de böter.

– Jag förstår ju att det här är ett viktigt kort för ungdomarna och detta är självklart jätteolyckligt, säger Mari Schönenberg.

Nya fritidskort beställda

För de som ändå försöker använda kortet kommer det att lysa rött och påpeka att det inte är giltigt. Därför vill Mari Schönenberg uppmana alla att alltid blippa sitt kort oavsett vad för kort man har.

– Jag förstår ju att ungdomarna kanske inte tänker på det nu när man inte går på framme vid chauffören, men det är ändå viktigt att faktiskt göra det. Annars använder man det inte på rätt sätt.

LÄS MER:Efterlängtade cykelbanan på Spårhagavägen ska bli av

De nya korten är redan beställda från Västtrafik. När varje elev får sitt beror nu på postutdelning men enligt Mari Schönenberg på Mölndals kommun ska de inte komma senare än i slutet av nästa vecka.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS