Pizzeria i Mölndal serverade öl och vin – utan alkoholtillstånd

En pizzeria i Mölndals kommun sålde alkohol i flera år utan alkoholtillstånd. Efter att en medarbetare på Systembolaget slagit larm så kunde den olagliga verksamheten stoppas. Nu åtalas ägaren, som nekar till brott.

ANNONS
|

Misstankarna mot pizzerian väcktes ursprungligen av en medarbetare på Systembolaget. Det började med att en man återkommande gjorde stora beställningar av alkohol, ungefär 15 till 20 backar öl per gång. Vid varje tillfälle frågade medarbetaren vad mannen skulle ha det till, och han svarade alltid att det var för en privat fest.

Medarbetaren slog larm

Efter de inledande beställningarna började andra män dyka upp i samma bil som den första mannen och göra likadana beställningar. Medarbetaren på Systembolaget fick höra att de arbetade på en specifik pizzeria, vilket han kunde verifiera då det fanns bilder av männen på pizzerians hemsida. Nästa gång någon av männen kom in för att beställa så frågade medarbetaren efter serveringstillstånd, men fick som svar att de hade glömt det.

ANNONS

Händelsen upprepades vid flera tillfällen och medarbetaren larmade då Kungsbacka kommun, som har tillsynsansvar för alkoholtillstånd i Mölndal. Kommunen bekräftade att pizzerian enbart hade tillstånd att sälja folköl och tackade för uppgifterna.

Hittade mängder av alkohol

Några dagar senare, den 20 september 2023, åkte tre inspektörer från Kungsbacka kommun oannonserat till pizzerian. Väl där hittade de stora mängder starköl, vin och cider, och genom en granskning av kassan upptäcktes att de sålt starköl för över 45 000 kronor den senaste månaden. Alkoholen förvarades helt öppet och fanns med på menyn.

En man smet iväg

Inspektörerna tillkallade polisen. Innan de hann komma till platsen så smet en medarbetare på pizzerian i väg. Kort efter polisens ankomst identifierade de den försvunna mannen via ett personalregister, och kunde konstatera att han vistades olovligt i Sverige, och vid påträffande skulle han omedelbart omhändertas i väntan på utvisning. Övrig personal på plats uppgav att de inte visste att restaurangen inte hade alkoholtillstånd.

Ägaren åtalas

Nu åtalas pizzerians ägare, en man i 35-årsåldern, för brott mot alkohollagen. Restaurangen ska ha sålt starköl och vin utan tillstånd i ungefär två år. Restaurangen hade sökt alkoholtillstånd vid två tillfällen men nekades båda gångerna. I avslaget hänvisade kommunen bland annat till att företaget inte uppfyllde kraven på lämplighet avseende ekonomiska förhållanden.

Trots det menar ägaren att han inte förstod att pizzerian inte hade alkoholtillstånd. Han trodde att de kunde sälja alkohol på den förra ägarens tillstånd, som återkallades 2021, säger han i polisförhör. Han menar dessutom att han bara står skriven som ägare men att det är en annan person som faktiskt driver verksamheten. Därigenom nekar mannen till brott.

Mölndals-Posten har sökt ägarens försvarare som inte har möjlighet att uttala sig om ärendet för närvarande.

LÄS MER:Mölndalspolisens uppmaning: Våga prata med era barn

LÄS MER:Fängelse för bedragarna som tog springnota på 82 000 – och lurade butik i Mölndal

LÄS MER:Man drack öl och körde bil – hade inte haft körkort på tio år

LÄS MER:Picadeli växer – öppnar restaurang i Mölndal

ANNONS