Prisma filmfestival på Möllan gjorde succé bland unga

Film, film och mera film. För unga biointresserade var Möllan stället att vara på under lördagen då Prisma filmfestival gick av stapeln.
– Jag tycker att det är jätteroligt och det är skönt att chilla, säger Jawad som var en av besökarna.

ANNONS
|

En två dagar lång filmfestival har intagit Mölndal. På bio Möllan visas filmer, det arrangeras workshops och besökarna kan ta tillfället i akt och skapa en egen filmaffisch. Prisma filmfestival är del av Göteborgs filmfestival och riktas mot unga men det är Mölndals stad som arrangerar eventet.

Totalt visas fem filmer, tre på lördagen och två på söndagen men det fanns många aktiviteter att ta del av mellan filmerna.

– Det känns fantastiskt. Det är så underbart att möta barn och roligt att få höra vad de tycker, säger Alva Pettersson, kultursamordnare på Mölndals stad.

Pyjamasbio med gosedjur

Första filmen som visades under festivalen var till för de allra yngsta – en så kallad pyjamas- och gosedjursbio.

ANNONS

– Det var väldigt roligt under pyjamasvisningen för det var mångas första biofilm. Och när den var klar så var det flera som sa att de ville göra om det, säger Alva Pettersson.

Aktiviteterna pågick i avskilda rum. Under lördagen kunde besökarna ansiktsmålas, lära sig göra film på rekordtid och lära sig att skriva manus. De kunde även ta del av kortfilmer som elever på Kulturskolan gjort.

Det blir fem filmer totalt och två är fullbokade.

Fullsatt biosalong

I ett av rummen fanns även ett pysselbord där bland annat Lindomeborna Inas Ghneim och hennes son Amir Mustapha slagit sig ner.

– Jag såg ett höstlovsprogram och så kunde jag klicka mig vidare och läsa om den här festivalen, säger Inas Ghneim.

Amir Mustapha visar upp en målning han gjort av Bart Simpson. Hans kompis har gjort en likadan. Lite senare ska de se filmen Vinski och osynlighetspulvret – i en fullsatt biosalong.

– Det blir fem filmer totalt och två är fullbokade, säger Alva Pettersson.

”Skönt att chilla”

Klockan fyra börjar filmen men 30 minuter tidigare börjar rummet utanför biosalongen att fyllas. Hela festivalen är kostnadsfri och Mölndals stad har jobbat aktivt med att nå ut till så många som möjligt med information om evenemanget.

– Vi har jobbat mycket via Mölndals stads Facebook och så har vi delat ut flyers på skolor, säger Alva Pettersson.

Bland de mest exalterade besökarna är Hosein, Jawad, Elena, Amir och Reza. Energin sprudlar av förväntning på filmen vars affisch kan uppfattas som lite läskig.

– Jag gillar läskiga filmer, säger Jawad och får medhåll av gruppen.

– Men inte jumpscares, det tycker jag inte om.

Men är det inte svårt att sitta still och titta på en film?

– Nej jag tycket att det är jätteroligt och det är skönt att chilla, säger Jawad.

– Och det är mysigt med snacks och när det är mörk, säger Amir.

Under söndagen fortsätter filmfestivalen med två filmer och en workshop där besökarna får lära sig att göra stop-motion filmer.

LÄS MER:Mölndalsbiografernas historia – 50 år efter Röda kvarn gick i graven

LÄS MER:Konstkollektivet ordnar en kulturmässa i Mölndal

LÄS MER:Gratis filmfest för små spökälskare – nu släpps biljetterna

ANNONS