Så ska Mölndalsborna massvaccineras i Åby arena

På måndag slår Åby arena upp dörrarna för att ge de första sprutorna vaccin mot covid-19. De blir de första i raden av en omfattande massvaccinering där upp till 1 000 personer kan få en dos vaccin – varje dag.
– Vi har en stor kapacitet för att kunna hjälpa så många människor som möjligt, säger Anna Ackeby, operativ chef på Omtanken.

ANNONS
|

Inne i den 1 500 kvadratmeter stora lokalen i Åby arena är det full aktivitet. Alltifrån specialkylar där vaccinet ska förvaras till stolar, byggställningar och mottagningsdiskar behöver komma på plats innan det är dags att slå upp dörrarna för de första vaccinleveranserna på måndag.

Här ska upp till 60 personer i timmen kunna få både sin första och andra dos vaccin. Åby arena står som en av de totalt åtta lokalerna i Mölndal som valts ut för att ingå i fas 4 vid massvaccineringen mot covid-19.

Christian Wederbrand är inköpsstrateg på Omtanken, vaccinatören som står bakom projektet. Han var den som först fick upp ögonen för arenans potential.

ANNONS

– Det är en lokal med stora ytor, högt i tak, bra luft och ventilation. Jag ser mycket positiva saker här och goda förutsättningar att utföra det uppdrag vi har fått, säger han.

LÄS MER:Långa köer till vaccination i Lindome vårdcentral

Planerar upplägget noga

Under de senaste veckorna har planeringen av lokalens utformning arbetats igenom i detalj. Mycket inspiration kommer från liknande projekt runt om i Sverige där man arbetat för att skapa en så smittsäker och effektiv miljö som möjligt.

Christian Wederbrand förklarar att besökarna kommer att ledas från stora entrén och vidare in till höger, genom en korridor intill padelbanorna.

LÄS MER:Nu får vi i riskgrupp vänta ännu längre: Det är bedrövligt

Flera värdar ska finnas på plats för att kunna hjälpa till och dela ut munskydd. Markeringar på marken ska också underlätta för alla att tänka på att hålla avstånd i kön.

Utanför arenan finns en stor parkering om man vill ta sig dit med bil, men de ser också gärna att besökare cyklar eller går för att det ska vara så smittsäkert som möjligt.

Så ser lokalens upplägg ut

Lokalen är planerat i tre olika segment, en välkomstdel med mottagningsdiskar och väntrum, en vaccinationsdel med tio uppställda bås samt ett efterväntrum. Där måste alla som vaccinerats vila i 15 minuter för att eventuella reaktioner på vaccinet ska kunna upptäckas i tid.

Vid de tre diskarna i välkomstentrén kan man checka in och fylla i en hälsodeklaration, men Christian Wederbrand menar att de helst ser att så många som möjligt fyller i allt med bank-id på förhand i Medtankens app.

– Det blir så mycket smidigare för alla, vilket medför mindre trängsel samt mer tid för vaccination, säger Christian Wederbrand.

Hittills har redan upp till 700 personer gjort bokningar i nästa vecka och i takt med att vaccinleveranserna kan bekräftas kommer de att släppa på ytterligare lediga tider.

LÄS MER:Full fart på vaccineringen av 50-plussare – trots kort framförhållning

Pensionerade sjuksköterskor ställer upp

Förutom att förbereda lokalerna och bokningssystemen arbetar också Omtankens operativa chef och projektledare fortfarande för fullt med rekryteringen av sommarpersonal. Totalt ska 40 personer arbeta med massvaccineringen.

Det kommer vara öppet alla vardagar i veckan mellan 08.00 till 20.00 på kvällen och 09.00 till 18.00 på helgen. Passen delas upp i två skift och för att bemanna har flera olika yrkesgrupper kallats in.

– Det är både legitimerade sjuksköterskor, distriktssköterskor, undersköterskor, läkare och flera administratörer som behövs. Några pensionerade sjuksköterskor kommer också att ställa upp. Det är många olika yrkeskategorier som krävs för att det här ska flyta, säger Anna Ackeby, projektledare och operativ chef för Omtanken.

Den största utmaningen hon ser med den kommande massvaccinationen i arenan, där upp till 1 000 personer ska kunna vaccineras per dag, är vaccintillgången.

– Vi får ungefär två veckors varsel innan vi vet hur mycket vaccin vi får per vecka. Det är tufft, vi har ett stort tryck från invånarna men vi måste anpassa oss utifrån tillgången, säger hon.

LÄS MER:Efter larmet: Vårdcentralerna i Mölndal försäkrar att coronavaccinet injiceras rätt

Vädjar till besökarna

Det gör också att det blir extra viktigt när det är dags för dos två att så många som möjligt faktiskt kommer den tid som de blivit tilldelade vid första besöket.

– Vi vädjar att man ska prioritera den tiden och inte boka om. Vi räknar ju på leveranserna utifrån hur många som fått dos ett för att få tillräckligt till dos två. Några enstaka kan vi lösa men blir det fler är det svårt. Det är mycket logistik kring det här, säger Anna Ackeby.

LÄS MER:Regionen varnar för vaccinbedragare: ”Mörkertalet är stort”

De har också beslutat att alla ska få dos två först efter sex veckor istället för fyra efter dos ett. Detta för att så många som möjligt ska kunna få dos ett först.

– Vi har sett att det fungerat bra i fas 2.

Första veckans besökare kommer att erbjudas Pfizers vaccin, men vilket som är aktuellt längre fram beror helt på leveranserna. Ingen besökare kommer att kunna se på förhand vilket vaccin som ges.

– Man får besked om det när man kommer. Just nu använder vi Pfizer men Moderna kommer också att komma. Det kommer inte att gå att välja på plats, säger Anna Ackeby.

”Alla kan boka”

Utöver det är vem som helst välkommen att boka in sig. De tar emot invånare från både Mölndal men också hela Västra Götaland och även andra regioner om man så önskar.

– Alla kan boka in sig, men eftersom vaccinet fördelas efter invånarantalet i Västra Götaland är det ju bra om det går till dem. Men vi kommer inte att stoppa någon, vi vet också att många befinner sig på andra ställen än där man är skriven på sommaren, säger Anna Ackeby.

Just nu är fas 4 i gång och de som är födda 1971 eller tidigare kan få sin första spruta. Tid kan bokas hos valfri vaccinatör via 1177.se eller på respektive vaccinatörs hemsida.

Vill du boka en tid för att få komma till Åby arena kan du även boka via hemsidan eller appen.

Så bokar du tid för vaccinering mot covid-19

Nu kan du som är född 1971 eller tidigare boka tid för vaccination. De äldsta vaccineras först. Alla mottagningar har inte börjat vaccinera 50+ ännu.

Läs mottagningens information noga och boka endast tid om du tillhör den grupp som tidbokningen avser. Det är frivilligt och kostnadsfritt att vaccinera sig. Du kan vaccinera dig varsomhelst i landet oavsett var du bor på 1177.se.

Vill du boka tid för att få vaccinera dig på Åby arena gör du såhär:

1. Ladda ner Medtankens app eller gå in på deras hemsida, där väljer du Åby arena som vaccinationsplats. Legitimera dig med bank-id och boka en ledig tid som passar dig.

2. Fyll i en hälsodeklaration direkt i appen, om du inte har möjlighet går det att fylla i på plats.

3. Kom till Åby arena när det är din tur, helst inte för tidigt då det ökar risken för att det uppstår trängsel. Blir du 10 minuter sen förlorar du inte din dos till någon annan.

4. När du är på plats kan du själv checka in i appen för att meddela vaccinatören att du är framme. Det går också bra att göra det på plats.

Om du inte har möjlighet att boka en tid digitalt kan du ringa din mottagning. Aktuell information om bokning av tid för vaccination kommer att finnas på 1177.se och på din vårdcentrals webbplats.

Källor: 1177.se, Medtanken, Västra Götalandsregionen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS