Sommarlediga barn får prova på att segla

Med sommarlovet kommer också sommaraktiviteterna. På Rådasjön får nu barn mellan 8-13 år möjligheten att testa på att segla för en dag.
– Man måste hålla koll på så många saker samtidigt. Jag fick dela upp min hjärna i två kan man säga, berättar Melker Skoglund, nio år.

ANNONS
|

Varje år anordnar Rådasjöns segelsällskap olika seglarläger. Via Mölndals kommun får barn mellan 8-13 år även komma och prova på segling i jolle under en halvdag – helt gratis. En som har varit med är nioåriga Melker Skoglund.

– Det är skönt att få testa för att då slipper man betala en massa pengar i onödan i fall man tycker att det är tråkigt. Så det tycket jag är bra med sådana här prova på-grejer, säger han samtidigt som han berättar att han senare i sommar ska testa på att vara med i scouterna.

LÄS MER:Utan frivilligarbete ingen klubb: ”Självklart att hjälpa till”

En annan glad förstagångs-seglare är Elsie Oldborn, nio år.

ANNONS

– Mamma ville att jag skulle komma hit, men det var faktiskt roligare än jag trodde! Det roligaste var nog att vi välte halva båten. Det var läskigt men också kul, säger hon med ett högt skratt.

”Delad hjärna”

Att segla för första gången är inte helt lätt. Framför allt kräver det att man kan hålla ett skarpt fokus.

– Man måste hålla koll på så många saker samtidigt. Man måste dra, man måste byta, man måste styra, man måste en massa saker. Speciellt jag som körde själv. Jag fick dela upp min hjärna i två kan man säga, berättar Melker Skoglund.

”Lite panik”

Valter Strömberg, 23, har seglat i 14 år och är ledare på seglarskolan. Han berättar att dagen på halvdagslägret inleds med att barnen får lära sig hur man riggar en båt och sedan hur man styr och seglar. Men just detta läger handlar främst om att barnen ska få testa på och se om det är något för dem.

– Jag tycker att det är roligt att se dem lära sig och att de har lite panik. Man säger till dem att ”ta det lugnt, det kommer gå bra”. Att se dem gå från att vara jätterädda till att kunna helt själva, jag tycker att det är kul, säger han.

LÄS MER:Efter proppen: Nu drömmer tränaren om att återvända till Mölndals AIK

En av de svåraste bitarna är att lära ut hur man ska styra i kombination med hur man ska sitta.

– Det kan vara ganska mycket på en gång. Speciellt om man är lite mindre, det kan vara väldigt utmanande. Och sen förstå att man inte kan segla mot vinden, då kommer du inte framåt.

Vissa barn som kommer dit kan vara svåra att motivera. Några går att övertala, men med somliga får man ta till andra metoder. En sak kan vara att låta dem åka med på ledarnas motorbåt en stund.

– Ja, då kan de se att det inte är så farligt och så vågar eller vill de testa sen igen, säger han.

”Del av uppväxten”

Valter Strömberg tycker att det är viktigt att ungdomarna får möjligheten att testa på olika aktiviteter.

– Det tycker jag verkligen. Så att de inte bara sitter inne och spelar på datorn eller surfplattan. Om det så är fotboll eller om det är bandy eller segling, säger han och fortsätter:

– Man kommer ut i sociala sammanhang. Man utmanar sig själv att testa nya saker, man blir mer mogen, man känner sig själv mer. Jag tycker att det är en del av uppväxten att testa på sporter och så.

LÄS MER:Ilska kring indragna fritidskort: ”Liseberg får ha öppet men vi får inte åka buss”

Övning ger färdighet

Dagen avslutas med en frukt- och fikastund. Där frågar barnen seglarskolans andra ledare, Axel Sandberg, 17, om han har ramlat i vattnet någon gång. Vilket han skrattandes förkunnar att han har gjort. Han berättar vidare att det brukar kännas allt bättre när man har seglat några gånger.

– Då känner ni att ni själva bestämmer över båten istället för att båten bestämmer över er.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS