Sotaren Peter Nestorsson har Mölndals bästa utsikt – varje dag när han jobbar

I solsken, ösregn och snålblåst klättrar Peter Nestorsson upp till skorstenarna. Stadens sotare har bästa utsikten mest jämt.
– En sån här dag är jobbet helt fantastiskt, säger han.

ANNONS
|

Det är en solig sensommardag i östra Lindome. Klarblå himmel och högst upp på taknocken till en av villorna står Peter Nestorsson. Iklädd traditionellt blåsvart, inklusive kurpisen (sotarmössan).

– Jag har ett underbart jobb, säger han och blickar bort mot Lindomes gamla brandstation, kyrkan och Valåsdalen med radhuslängor och fristående villor.

LÄS MER:De bor högst upp i Kvarnbytornet – kika in i Susannas och Freds topplägenhet

Han inledde sin karriär som skorstensfejare 1979, tillsammans med tre jämnåriga killar från samma grundskola i Göteborg. Trots att han lämnat yrket två gånger har Peter valt att återvända. Friheten, att vara utomhus och att till stor del få sköta sig själv är några av orsakerna. Och det finns fler.

ANNONS

– Jag gillar att tjöta. Som sotare måste man kunna umgås med alla sorters människor. I fredags snackade jag till exempel husbil en lång stund med en gubbe.

Är alla glada, eller möter ni upprörda kunder också?

– Väldigt sällan. Men det är inte vi som kommer med de mest negativa beskeden. Idag är det Räddningstjänsten Storgöteborg som ansvarar för brandskyddskontroll. Det enda vi kan rekommendera är att folk har bra glidskydd och taksteg.

LÄS MER:Eije vill fortsätta som brandman i Lindome – men får inte: ”Kommer att bli väldigt tomt”

Om sotaryrket:

Till arbetsuppgifterna hör att rensa skorstenar från sot, kontrollera eldstäder och rengöra ventilationsanläggningar.

När en skorstensfejare sotar använder man handredskap som sotarlina och krejs, som är en borste av stålris, men också olika tekniska hjälpmedel. Ibland använder man högtrycksspruta eller rensar kanalerna med hjälp av tryckluft.

Vid eldning fastnar sot på skorstenens insida. Vid dålig förbränning bildas snabbt tjocka lager av sot, och ibland även tjära, på skorstenens insida. Om detta lager tar eld så kan det bli en förbränning som utvecklar mycket värme, en så kallad soteld. Temperaturen kan bli så hög att skorstenens yttre delar riskerar att antända brännbart material och det kan bli en eldsvåda. Med väl rengjord — sotad — skorsten undviker man risken för en soteld.

Sotarna löper en överrisk för cancer i blåsa, lever, lunga, tjocktarm och matstrupe samt en överrisk för hjärtkärlsjukdomar. De är dessutom överrepresenterade i statistiken för fallolyckor.

Källa: MSB, Framtid.se, Sotarna.nu

Händer det att du är rädd på jobbet?

– Nej, inte så länge kraven är uppfyllda. Men är de inte det så har det hänt att jag lämnat över linan till fastighetsägaren och frågat: ”Vill du gå upp själv?”

13–15 hus per dag

För att bli sotare måste man gå en 20-veckorsutbildning. Därefter krävs cirka två år i yrket för att bli gesäll. Sedan kan gesällbältet med ett heraldiskt vapen bäras.

– Det fick jag inte med mig idag, det var ju synd, säger Peter Nestorsson och fortsätter med en utläggning om att höga skorstenar idag sotas nerifrån istället för på traditionellt sätt.

För att krångla till det lite extra så bor Peter Nestorsson på Orust – men sotar för Mölndal- och Härrydasotarna, i just de två kommunerna. Det betyder att klockan ringer 04.20 så att han kan stämpla in två timmar senare för möjlig hemfärd vid 15-snåret. Däremellan hinner han med sotning i 13 till 15 hus.

– När vi sotar i Mölndal är det knappt någon restid alls från kontoret på Ågatan, då hinner vi lite fler. Och när vi är Härryda eller Hindås blir det några färre.

Högt förtroende

Faktum är att de tiotalet sotare som jobbar i Mölndal och Härryda till stor del arbetar med ventilation och ventilationsrengöring och inte med sotning. Men Peter Nestorsson gillar och har valt att hålla fast vid sotet.

Peter Nestorsson

Ålder: 58

Familj: Hustrun Marie

Bor: I hus på Orust

Yrke: Sotare, eller skorstensfejare som det officiella namnet är. Började som lärling 1979.

Intressen: Sportbilar: ”Jag har en Corvette men nu vid månadsskiftet ställer jag nog av den. Då får säsongen vara över”.

Snickeri: ”Just nu håller jag på med ett altanbord och åtta stolar i impregnerat trä. Men det ska torka så de sista stolarna får vänta till våren”.

Fotboll: ”Pappa och mina bröder är ur-gaisare men jag håller på IFK och Liverpool”

Aktuell: Som sotare i Mölndal och Härryda.

Du har en fantastisk utsikt när du jobbar, har du någon favoritplats?

– Jag var på toppen i Toltorpsdalen förra veckan, där ser man långt ner mot Mölndal. Bäst är väl utsikten uppe på bergen men att ha en sjö framför sig klockan 07 på morgonen är aldrig fel heller.

LÄS MER:Här är fotografen Mikael Svenssons bästa bilder från Mölndal

Att komma hem och gå in hos okända ställer förstås krav på högt förtroende. Peter Nestorsson berättar att han kommit in på en banks huvudkontor tidigt på morgonen samt genom grindarna till en försvarsanläggning – utan att behöva visa upp legitimation.

– Fast det var allt ett par år sen, så är det inte idag.

Trivs du alltid lika bra i ditt yrke?

– Nja. I förra veckan när det ösregnade fick jag ta av mig jackan för det bara rann ner vatten på golvet. Då funderade jag väl lite på det. Sen är det väl inte görkul en regnig dag i november. Fast en sån här dag är jobbet helt fantastiskt. Och det gör inget om det är minusgrader, för det är ofta hett i pannrummen så man blir snabbt varm igen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS