Innan sommaren är tanken att ett korttidsboende ska flytta in, samt två platser för vård i livets slutskede. 

Foto: Arkiv
Innan sommaren är tanken att ett korttidsboende ska flytta in, samt två platser för vård i livets slutskede. Foto: Arkiv Bild: Stefan Bjarnefors

Tomma äldreboendet får nytt liv: ”Finns behov”

Fallströmmen har stått tomt sedan september. Nu är det klart att Fässbergshemmets korttidsboende flyttas dit innan sommaren.

ANNONS
|

– Det finns ett behov av fler permanenta platser på äldreboende i framtiden. Genom att flytta korttidsplatserna från Fässbergshemmet öppnar vi upp för det, säger Christina Wadell, verksamhetschef för hälso- och sjukvård i Mölndals stad.

I dag består Fässbergshemmet både av korttidsplatser och permanenta platser. Nu är planen alltså att dela upp de tu. Till korttidsboende kommer personer i samband med rehabilitering efter en sjukhusvistelse, i väntan på annat boende eller för att en anhörig ska få avlösning. De behöver ofta en annan form av omvårdnad än de som bor på äldreboende permanent, och Christina Wadell tror att det blir lättare att få det om grupperna finns på olika platser.

ANNONS

Läs mer:Fässbergshemmet kan få fler korttidsplatser

Samtidigt suddar flytten ut ett frågetecken som funnits länge: Vad ska hända med Fallströmmen? I augusti 2018 stängdes Fallströmmens äldreboende i Toltorp, i ett försök av vård- och omsorgsnämnden att spara pengar.

Sedan stod de 26 lägenheterna tomma fram till förra våren då de putsades upp för att ta emot covid-patienter. Behovet visade sig dock vara mycket mindre än beräknat och sedan september har huset i princip stått tomt igen, med undantag för att viss egentestning av personal med misstänkt covid-19 gjorts där.

Läs mer:Fallströmmen står återigen oanvänt

Förutom korttidsboende kommer Fallströmmen också att innehålla två platser för palliativ vård, för personer som vanligtvis bor hemma och som har behov av vård i livets slutskede.

– Det blir inte ett hospice men en plats med undersköterskor och sjuksköterskor med hög palliativ kompetens. Känns det otryggt hemma och man behöver mer tillsyn har man möjlighet att komma dit, säger Christina Wadell.

Det har länge funnits en brist på korttidsplatser i Mölndal. Någon utökning blir det dock inte genom flytten till Fallströmmen. Däremot kommer en ny grupp att startas upp för att erbjuda korttidsvård i det egna hemmet. Trygg hemgångs teamet är tänkt att bestå av omsorgspersonal, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeut och biståndshandläggare och är till för dem som behöver temporär vård efter sjukhusbesök.

Både gruppen och Fallströmmens nya verksamhet är tänkta att öppna upp om några månader.

– Det blir innan sommaren, runt maj kanske, säger Christina Wadell.

Anna Mattisson

anna.mattisson@otv.se

ANNONS