”Det handlar inte om några lätta touchar”, säger åklagare Annika Boman om piskrappen. OBS: Bilden från Åbytravet är tagen vid ett annat tillfälle än det nu aktuella.
”Det handlar inte om några lätta touchar”, säger åklagare Annika Boman om piskrappen. OBS: Bilden från Åbytravet är tagen vid ett annat tillfälle än det nu aktuella. Bild: Nicklas Elmrin

Travkusk åtalas för djurplågeri under lopp på Åby

Kusken piskade travhästen så hårt i loppet att veterinär fick tillkallas. Nu står han åtalad för djurplågeri, men själv ställer han sig oförstående till anmälan.
– Jag vet inte var anmälan kommer ifrån, säger han i förhör.

ANNONS
|

Det var under ett lopp på Åby travbana i början av juni som kusken ska ha piskat sin häst så illa att det uppstod märken på hästens baksida. Händelsen ledde till att banveterinären tillkallades efter loppet. När hästen undersöktes en timme senare syntes fortfarande märken som enligt förundersökningen beskrivs som tydliga.

LÄS MER:Publiken tillbaka på Åbytravet: ”Känns helt underbart”

Säger sig ha utdelat ”lätta piskrapp”

Kusken, en man i 25-årsåldern, blev avstängd från tävlingar i en vecka efter händelsen, men först nu kommer det rättsliga åtalet vid Göteborgs tingsrätt. Det rör sig om en meriterad lärling som bland annat kört i V75. Enligt mannen själv har han utdelat vad han beskriver som ”lätta piskrapp” och han menar också att märkena kan ha funnits på hästen sedan innan. Detta påstående avvisas dock av kammaråklagare Annika Boman.

ANNONS

– Det har ju gjorts en besiktning av veterinär och man kom fram till att det fanns kvardröjande svullnad, så det handlar inte om några ”lätta touchar”, säger hon.

LÄS MER:Bronsman föreslås bli ny ordförande för Åbytravet

Ett brott som kan ge fängelse

Händelsen rubriceras som djurplågeri, ett brott som kan ge allt från böter till fängelse i upp till två år. Mannen förnekar brott.

– Min uppfattning är att bevisningen är tillräcklig för fällande dom. Men det kommer inte att leda till fängelse. Det här är ett bötesbrott, men exakt hur många dagsböter jag kommer att yrka på har jag inte tagit ställning till än, säger Annika Boman.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS