Man står i skogen.
Lars Brandin i Trollskogen. Bild: Privat

Trollskogen står kvar – trots kommunens beslut om rivning

Trollskogen och Tomtelandet i Livered lever vidare. Trots att allt egentligen skulle ha varit nedplockat för drygt två veckor sedan.
– Just nu känns det som ett dödläge, säger initiativtagaren Lars Brandin.

ANNONS
|

Sedan tekniska förvaltningen i Mölndals stad meddelade att Trollskogen och Tomtelandet i Livered ska rivas har åsikterna gått rejält isär om vad som egentligen är bäst för platsen. Bland annat startades en namninsamling för att rädda kvar utsmyckningarna.

I kommunens beslut står det att området ska vara återställt senast 1 maj, ett datum som nu är förbi. Initiativtagaren Lars Brandin har inga planer på att återställa skogsområdet just nu.

– Jag har inte tagit bort något från platsen, man kan kalla det civil olydnad om man vill, säger Lars Brandin.

LÄS MER:Kampen om Trollskogen fortsätter – Brandin begär uppskov

Lars Brandin har, som Mölndals-Posten berättat tidigare, lämnat in en överklagan till kommunen. I sin överklagan begär Brandin om tillstånd att ha kvar Trollskogen under en begränsad tidsperiod, så länge pandemin pågår.

ANNONS

Politisk nivå

Efter att Sverigedemokraterna, som vill att Trollskogen ska bevaras, tagit upp frågan blev det ett politiskt ärende. Frågan utreds nu av stadsledningsförvaltningen och ska sedan upp till beslut i kommunstyrelsen.

– Det är för att vi ska bereda ärendet på ett riktigt sätt, men egentligen anser jag inte att det är en politisk fråga, säger Kristian Vramsten (M) som är kommunstyrelsens ordförande.

Han säger att det finns regelverk kring vad som är tillåtet och inte att göra, men anser att det är ett beslut för tjänstemännen – i det här fallet fastighetsavdelningen.

LÄS MER:Lars Brandin vill inte bråka mer: ”Kan bara vädja till kommunen”

– Jag har både personer som är positiva till Trollskogen och personer som är negativa som hört av sig till mig. Men beslutet kan mycket väl bli att det är tjänstemännen som ska yttra sig.

Finns fornlämningar

Joacim Bernvid, enhetschef på fastighetsavdelningen, har tidigare sagt till Mölndals-Posten att Lars Brandin går emot översiktsplanen från 2006, som slår fast att området inte får skräpas ner. Han pekar dessutom på att det finns fornlämningar på platsen.

– Om Lars Brandin ska få ett arrende måste det vara i linje med översiktsplanen. Om han ska få till det måste översiktsplanen ändras, sa Joacim Bernvid till Mölndals-Posten i april.

LÄS MER:700 har skrivit på Thereses Trollskogs-upprop

I dag säger Joacim Bernvid att kommunen just nu behandlar Lars Brandins överklagande, ett arbetet som utförs av tjänstemän på stadsbyggnadsförvaltningen.

– Det är en lurig fråga att hantera. Man kan säga att han har överklagat ett beslut baserat på ett avtal som inte finns, säger Joacim Bernvid.

Hur ser Mölndals stad på att utsmyckningarna är kvar, trots att 1 maj är passerat?

– Det är vad det är. Vi får inte åka dit och ta bort något. Nu hoppas vi att vi ska kunna hantera det här överklagandet så snabbt som möjligt. Det viktigaste är att alla får en rättvis behandling.

Vill lyfta värdet av platsen

Lars Brandin förstår den kritik som har riktats gentemot platsen, men vidhåller att Trollskogens värde för besökarna bör lyftas upp istället för att tala om nedskräpning.

– Jag ser ju till att platsen hålls välstädad, och jag kommer inte att ta bort något innan jag har fått ett tydligt besked från politikerna.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS