Kalas ska få fler ungdomar att vilja börja idrotta i Bifrost

Bifrost är en stadsdel i Mölndal där få ungdomar idrottar. Under Bifrostkalaset fick några idrotter chansen att visa upp sig och kanske värva några nya medlemmar.

ANNONS
|

Klockan 11 på lördagen började Bifrostkalaset på konstgräsplanen. Där fanns representanter från både fotboll, judo, och cheerleading på plats för att presentera sina idrotter.

– Bifrost har haft problem med att få ungdomar att börja med idrott, så är det, men vi får hoppas att det här är början på något nytt, säger Fana Hunegnaw ledare i BK Bifrost, och tillägger:

– Det är verkligen jättekul att vi kunde få till en sån här dag.

Svårt med språket

Daniel Zagar är ordförande i BK Bifrost och han har en teori om varför så få barn och ungdomar idrottar i stadsdelen.

– Det kan vara så att föräldrarna har svårt med språket eller att de inte är så insatta i hur samhället fungerar. Då kanske det inte heller är prioriterat att söka upp en idrottsförening, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Så har det gått för de andra idrotterna under pandemin

Darin Midhat, 16, spelade fotboll i BK Bifrost under hela uppväxten fram till han var 14 år. Sedan saknades det spelare i hans åldersgrupp och laget las ned.

Darin spelar nu i Hisingsbacka FC:s juniorlag – mer än 45 minuters bussresa från Mölndal.

Hemma i BK Bifrost har han istället börjat hjälpa till som ledare för barn.

– Det är kul att se barn växa upp i samhället, att följa deras utveckling. Man lär sig massor av att träna dem, säger han.

Tappat medlemmar under pandemin

Cheerleading var en annan sport som visade upp sig på Bifrostkalaset.

GC Troops har haft det tufft under pandemin och inte kunnat tävla på två år. Idag har föreningen 150 medlemmar, men ordföranden Catrin Linnarsson ser gärna att det kommer fler.

– V i har tappat medlemmar sedan pandemin började och det är klart att jag önskar att fler ville börja hos oss, säger hon.

LÄS MER:Full fart på uppiffade frisbeegolfbanan

Annie Fors och Olivia Artberg har varit med i tre-fyra år och är överens om varför de valde cheerleading.

– Det är för lagkänslan, att man gör något tillsammans.

Judoklubb med bred verksamhet

IK Västra Mölndals judoklubb är något större med sina 250 medlemmar. Klubben har både vanlig tävlingsverksamhet men även en sektion för personer med funktionsnedsättning.

Thomas Hamlet tog brons i Special Olympics i Los Angeles 2015, och han är också inne på att gemenskapen är det bästa med att idrotta.

– Ja, det tycker jag. Att få komma ut och träffa folk är verkligen trevligt.

Bifrostkalaset är ett samarrangemang mellan SISU, IK Västra Mölndal judo, GC Troops, Bifrostkyrkan, Mölndals stad, Hemköp Bifrost och BK Bifrost. Syftet är att få fler barn och ungdomar engagerade i föreningslivet i stadsdelen.

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS