Segraren i Olympialoppet 20018, kusken Wilhelm Paal, slängdes upp i lyften av olympier. Arkivfoto: Charlotte Gad
Segraren i Olympialoppet 20018, kusken Wilhelm Paal, slängdes upp i lyften av olympier. Arkivfoto: Charlotte Gad Bild: -

Olympiatravet blir Paralympiatravet

Åbytravets klassiska tävling Olympiatravet får inte behålla sitt namn eftersom Sveriges Olympiska Kommitté bytt samarbetspartner. Nu är det klart att tävlingen istället byter namn till Paralympiatravet.

ANNONS
|

Det var 1979 som pr-mannen Egon Håkansson lyckades övertyga ATG och SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, om att de skulle samarbeta. Premiären blev på Jägersro, men från 1985 blev finalen bofast på Åbytravet.

Men inför kommande år är det slut med Olympiatravet på Åby. Det eftersom samarbetet mellan SOK och ATG tagit slut. Istället har Svenska Spel gått in som huvudsponsor till SOK. Dock har ATG kvar samarbetet med den paralympiska rörelsen vilket nu mynnar ut i ett namnbyte på tävlingen till Paralympiatravet.

– Parasport Sverige och ATG har samarbetat i 25 år och det känns väldigt bra att nu utöka vårt samarbete, säger Parasport Sveriges ordförande Åsa Llinares Norlin i ett pressmeddelande.

ANNONS

1995 blev även Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté en del av Olympiatravet, 25 år senare riktas ljuset helt mot parasporten.

– Nu växlar vi upp ett långt och viktigt samarbete, och det handlar om mer än ett namnbyte. Vi vill att fler ska kunna delta och tillsammans med parasporten är det glädjande att vi kan arbeta från bredd till elit, säger Maria Guggenberger, Head of CSR på ATG i pressmeddelandet.

– I många länder ser vi nu en extrem ökning av resurserna till parasporten. Samarbetet med ATG är ett fantastiskt sätt för oss att försöka följa med i den takten och ge våra paralympier bättre förutsättningar, säger Åsa Llinares Norlin.

Paralympiatravet startar med delfinaler 28 mars på Solvalla, 4 april på Jägersro, 12 april på Romme och ”Sista chansen” den 18 april på Umåker. Finalen avgörs på Åby lördagen den 25 april.

Christopher Kullenberg Rothvall

kullenberg.rothvall@molndalsposten.se

031-86 84 21

ANNONS