Ponnyn Sune (till vänster), 6 år, köptes till Långeberga ridklubb för några dagar sedan och var frisk när han kom dit. Foto: Privat
Ponnyn Sune (till vänster), 6 år, köptes till Långeberga ridklubb för några dagar sedan och var frisk när han kom dit. Foto: Privat Bild: Kjellberg Tobias (Lerums Tidning)

Varningen till grannarna: Klappa inte hästarna

Det potentiellt farliga hästviruset EHV-1 har påträffats hos en ponny på Långeberga ridklubb, i utkanten av Eklanda. Nu varnar stallet allmänheten för att klappa hästarna.
– Man kan sprida det till andra hästar, säger Naana Rench, ledamot vid stallet.

ANNONS
|

Det var tidigare i veckan som en ponny på Långaberga ridklubb testades positiv för det smittsamma herpesviruset EHV-1. Klubben håller till i utkanten av Eklanda.

– Vi har en ponny på ridskolan som blev snorig förra veckan. Och då tog vi naturligtvis ut veterinär, och den provtogs med ett snorprov, och vi fick svar i onsdags att den hade det här viruset, säger Naana Rench.

Gittan Gröndahl, tillförordnad statsveterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), berättar att det dyker upp bekräftade fall i Sverige varje år.

– Så länge det bara är en lindrig sjukdom och ingen smittspridning så får man vara lagom orolig. Det är klart att man inte kan ropa hej förrän hästen är frisk igen, men de flesta blir friska.

ANNONS

De flesta hästar som drabbas av viruset får influensaliknande symtom, som feber och snuva, förklarar Gittan Gröndahl. Hästen tillfrisknar sedan av sig själv. Men i sällsynta fall angriper viruset det neurologiska systemet.

– Då blir det en väldigt jobbig sjukdom för hästarna kan bli mer eller mindre förlamade. De får svårt att stå upp själva och får svårt att kissa, bland annat. Det är väldigt obehagligt att se en häst som har så svårt för sig, och det behövs lång veterinärvård och lång, lång vila innan de blir friska igen. En del av dessa fall får så allvarlig förlamning att de måste avlivas.

Långebergas ridklubb har varnat förbipasserande att inte klappa hästarna, något som uppmärksammats på sociala medier och skapat oro.

– Detta är en luftburen smitta vilket innebär att det kan smitta via noskontakt men även indirekt mellan föremål och personer. Så om jag klappar en sjuk häst och sedan en annan häst, så kan det smitta, säger Naana Rench.

På stallet MG Horse, i Kållered, känner man till att det finns ett konstaterat fall på Långeberga. Stallägaren Michaela Görloff är orolig för att smittan ska spridas.

”Har 23 hästar och vill inte gärna ha det till oss, så vi försöker vidta åtgärder. Vi reser inte med hästarna i onödan”, skriver hon i ett sms till Mölndals-Posten.

Vid Gunnebo ryttarsällskap beskrivs däremot inte situationen som mer oroande än andra år. Man är alltid extra noggrann med hygienrutiner under influensatider (vintern), menar de.

– Det är alltid så här under influensatider för hästar. Vi är inne dagligen på länsstyrelsen för att uppdatera oss om var det finns bekräftade fall, säger Unni Regnell, ridinstruktör på stallet.

Statsveterinär Gittan Gröndahl trycker på att det är viktigt att hålla en smittad häst isolerad, och att det är viktigt med hygienen kring hästen. Naana Rench vill understryka att klubben tar allvarligt på rutinerna.

– Vi kör på med full mundering som att vi hade pesten. Vi är jättenoga med att hålla smittskyddet högt, säger Naana Rench.

Hon fortsätter:

– Vi har daglig kontakt med veterinär, och vi tempar alla hästar varje dag och kollar om någon får feber. Så om någon får feber tar vi hit veterinären direkt för att ta prov.

Tobias Kjellberg

redaktion@molndalsposten.se

EHV-1 kallas även för virusabort, då det kan leda till att dräktiga hästar får missfall. Sjukdomen kan inte drabba människor, men människor kan föra smittan vidare till andra hästar. Därför uppmanas ryttare att alltid byta kläder när man går mellan olika stall, och vara noggranna med handhygienen, särskilt under influensatider.

EHV-1 har nyligen uppmärksammats efter en internationell tävling i Valencia, Spanien. Internationella ridsportsförbundet (FEI) beskriver det som det mest allvarliga europeiska utbrottet på flera decennier. Smitthärden i Spanien har hittills orsakat sex hästars död, och lett till nästan hundra smittfall.

Källa: The Horse

ANNONS