Robert Sjölund.
Robert Sjölund. Bild: Stefan Bennhage

Snart gör jag som kidsen – slutar använda punkt och stor bokstav

dags att ta tag i en gammal surdeg varför ska jag fortsätta med punkt och stor bokstav när ingen annan gör det

ANNONS
|

Det tog tid men jag har slutat sätta punkt. För en del kommer den här krönikan kännas hopplöst gammal och mossig, men vad är att vänta av någon som har slutat sätta punkt först nu. Kidsen och ungdomarna har gjort det länge. Och inte bara de. Men för mig har det tagit tid.

LÄS MER:Nu har jag lärt mig – det är inte fult att vara besvärlig förälder

Och kanske finns det fortfarande några fler som jag. Som sätter punkt efter meningar i sms. För att det är så man avslutar meningar helt enkelt. För att visa att här börjar en ny mening.

Punkt signalerar att det är slutsnackat

När jag började fördjupa mig i det här förstod jag att punkt i sms signalerar att konversationen är slut. Det är åtminstone den personens sista bidrag i konversationen. Det kan till och med uppfattas som att den som sätter punkt är arg. Jag hittade fem, sex år gamla artiklar om det här så det här är tydligen gammal skåpmat. Hur kan jag ha missat? Jag som är språkintresserad. Har jag varit så upptagen med att skriva ordentliga punkter att jag inte har sett vad som har pågått?

ANNONS

Att börja meningar med stor bokstav tillhör också det förgångna. För att inte tala om tecken som kolon och semikolon som signalerar att man försökt alldeles för mycket. Likaså att rätta mindre stavfel. Och att avsluta med sitt namn behövs bara om man inte finns i den personens telefonbok.

LÄS MER:Jag tar aldrig andra människors kroppslukt för given igen

Allt det här är helt naturligt. Precis som i all annan språkutveckling gör vi det som går snabbast och som samtidigt gör oss förstådda. Vi ser skriven text så ofta att det är lätt att tro att det är det som är språk men vårt primära språk är det talade. Om vi tänker oss att människans existens motsvaras av ett dygn, lärde vi oss att skriva först efter kl 23. Tack vare mobiltelefoner och modern teknik kan vi numera skriva till varandra nästan lika snabbt som vi pratar med varandra. Självklart börjar det skrivna språket då att likna det talade.

Känns fortfarande ovant

Jag har alltid satt en ära i att skriva grammatiskt korrekt och med skiljetecken på rätt plats, även i sms och chattar. Men nu händer det att jag struntar i både stor bokstav och punkt och låter en mening sväva iväg, som en förlorad skiftnyckel i rymden.

LÄS MER:Så gör jag för att besegra min oro för barnen – jag tar hjälp av Karin Boye

Det känns fortfarande ovant men jag prövar mig fram och jag märker att folk verkar förstå mig ändå. Jag har även släppt igenom en och annan särskrivning. Så långt som att låta bli att korrigera ett felstavat ord har jag ännu inte gått men det är troligtvis bara en tidsfråga.

och om någon har uppfattat mina punkter som att jag är arg kan jag bara säga att det är jag inte jag lovar jag ska bättra mig jag bara gjorde som jag lärde mig en gång för länge sedan och som jag alltid har gjort det kommer inte hända igen jag lovar

Ladda ner vår nyhetsapp

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS