Fräcka kuppen: Tömde olåsta brevlådorna i Hällesåker på allt innehåll

Tidigare i veckan tömdes de olåsta brevlådorna på Tommeredsvägen på innehåll. En av de boende, Kristina Eriksson, berättar att hon drabbats av problemet tidigare.
– För ett år sen fick jag mitt id kapat, säger hon.

ANNONS

Det var i början av veckan som Kristina Eriksson gjorde precis som hon brukar, begav sig från hemmet ner till brevlådan på Tommeredsvägen i Hällesåker för att se om hon fått någon post. Men det var en obehaglig syn hon mötte.

LÄS MER:Misstänkta bedragare knackade på hos Martina i Mölndal – uppgav sig vara från Tele2

– De brevlådor som inte var låsta var tömda på innehåll och de brev som inte hade någon adressat låg spridda på marken, säger Kristina Eriksson.

På marken, vid de sex svarta plåtlådorna, låg ett verktyg som förmodligen hade använts för att försöka bryta upp de som var låsta.

– Det var frost den natten så därför hade vi inte låst för då kan det bli svårt att öppna lådan, säger Kristina Eriksson.

ANNONS

LÄS MER:Stal tusentals kronor från äldre man – sa sig komma från ”Handelsbanken”

Betalningskrav på mobilabonnemang

Hon berättar att det inte var så många månader sedan en annan brevlådesamling i Hällesåker tömdes. Och vid ett tidigare tillfälle drabbades hon själv, inte bara av att post försvann, utan det var betydligt värre än så.

– För ett år sen fick jag mitt id kapat. Några dagar efter att brevlådan länsades kom brev om kreditupplysningar och efter någon månad fick jag betalningskrav på 3 000–4 000 kronor från sex eller sju olika mobilabonnemang.

Polisanmälde – den gången

Då gjorde hon polisanmälan och fick därefter lägga ner en hel del tid i flera dagar för att slippa betala alla räkningar.

LÄS MER:Mölndalsbo lurade två kvinnor på miljonbelopp – åtalas

Har du polisanmält den här gången?

– Nej. Jag hoppas jag klarar mig och att inget av breven innehöll mitt personnummer.

Linda Bergvall är kommunpolis i Mölndal. Hon känner igen tillvägagångssättet.

– Det förekommer att man länsar brevlådor. Det är ett av flera sätt att komma åt personnummer, eller ett betalkort. Och det är klart att man blir mer utsatt med en olåst brevlåda i områden där det inte rör sig så mycket folk.

LÄS MER:Mölndals stad varnar för bedragare: ”Försöker lura sig in”

Vanligare med telefonsamtal

Med ett personnummer kan bedrägerier begås. De boende på Tommeredsvägen hade redan försvårat för tjuvar och satt lås på sina brevlådor, men alla var inte låsta när de länsades på innehåll tidigare i veckan.

Är det vanligt med den här typen av stölder?

– Det är ingenting som jag hört eller som har kommit till oss det senaste året. Då är det betydligt mer vanligt att man ringer upp folk och säger att de ska logga in på sina bankinloggningar, säger Linda Bergvall.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS