Här utbildas verkstadspersonal i en rullande elbilskola

I veckan har en rullande elbilskola varit på besök i Eklanda. I den 18 meter långa trailern har flera bilmekaniker fått lära sig mer om hur de ska hantera elbilar på ett säkert sätt.
– Det är bra att lära sig, framtiden finns i detta, säger Daniel Bäckman, en av kursdeltagarna.

ANNONS
LocationMölndal|

I Mölndal är laddbara fordon mycket populärt. Cirka 15 procent av kommunens personbilar är laddbara och det finns drygt 4 600 eldrivna fordon, enligt siffror från branschorganisationen Power Circle. I takt med den ökande populariteten, ställs också nya krav på verkstadspersonal och deras kompetens. Därför är utbildningsföretaget Promeister ute på en landsomfattande utbildningsturné och under vecka tre landade de i Eklandas industriområde.

LÄS MER:De bygger största privata laddparken för elbilar i Mölndal

Genom utbildningen lär de bilmekaniker hur de ska hantera elbilar när de arbetar i verkstaden.

– Vi lär ut högvoltskunskap och elsäkerhet, något som är väldigt viktigt, så att det inte blir farligt och otryggt, säger Stefan Andersson, utbildare från Promeister.

ANNONS

Utbildningen sker under två dagar och hålls i en lastbilstrailer som är 18 meter lång. När trailern inte är ute på vägarna, kan den vidgas ut och få en markyta på 85 kvadratmeter. Där inne får det plats 2 elbilar, gott om utrustning och 6–12 kursdeltagare.

LÄS MER:Så mycket stöd får hushållen för elen

– Deltagarna brukar få en wow-känsla när de kommer in. Trailern är ju lite som en transformer när den går från att se ut som en vanlig lastbil, till det här, skrattar utbildaren Martin Friman.

När Mölndals-Posten besöker utbildningstrailern i Eklanda är det sex deltagare på plats. Inne i trailern har de möjlighet att öva praktiskt på elbilar och för de allra flesta är det första gången de arbetar med just laddbara fordon.

– Det har varit riktigt kul och lärorikt. Det är ju bra att vara förbereda sig, eftersom allt fler köper elbilar, säger Melven Lindwall.

LÄS MER:Över 1000 granar lämnades till Mölndal Energi

Deltagaren Daniel Bäckman har varit bilmekaniker i tjugo år, men även för honom är detta helt ny kunskap.

– Det har varit väldigt intressant att lära sig mer, för det är ju lite läskigt när man har att göra med ström. Man kunde känna sig lite nojig innan, men nu börjar det kännas bättre, säger han.

Den rullande elbilskolan var i Eklanda fram till torsdag och därefter kommer den att förflytta sig vidare till Hisingen och även till flera andra platser runt om i Sverige.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS