Kalle Norwald är expert på relationer och har synts i tv-rutan flera gånger när han coachat par som gift sig i SVTs programsuccé ”Gift vid första ögonkastet”. Nu ger han Mölndalsborna sina bästa dejtingtips.
Kalle Norwald är expert på relationer och har synts i tv-rutan flera gånger när han coachat par som gift sig i SVTs programsuccé ”Gift vid första ögonkastet”. Nu ger han Mölndalsborna sina bästa dejtingtips. Bild: Maria Cruseman

Kändisexperten tipsar Mölndalsborna: Så kan du tänka kring dejting

Det är varmare i luften, fler är lediga och uteserveringarna lockar folk ur sina hem. Det är inte konstigt att många blir sugna på att dejta. Mölndals-Posten bestämde sig för att ringa upp sexologen Kalle Norwald för att få dejtingtips av en expert.

ANNONS
|

Restriktionerna lättar och kvällarna är ljusa. Kanske är det dags att ladda ner en dejtingapp. Fast hur funkar det egentligen? Får man gå fram till någon i matbutiken och bjuda på dejt? Är det så viktigt att ha en kärlekspartner? Och hur dejtar man någon man varit ihop med ett tag?

För att få svar på de många frågorna ringde Mölndals-Posten upp relationsexperten Kalle Norwald. Han är utbildad socionom, terapeut och sexolog och har synts i tv-rutan flera gånger när han coachat par som gift sig i SVTs programsuccé ”Gift vid första ögonkastet”. Mölndals-Posten lyfte luren och ringde till Kalle för att låta honom ge Mölndalsborna sina bästa dejtingtips.

ANNONS

LÄS MER:Ingrid gav romantiken en chans – efterlyste snygga föraren på Facebook

Hur kan man tänka om man är sugen på att börja dejta?

Kalle Norwald svarar att det är viktigt att våga tänka annorlunda och att fantasin kan vara bristande när det kommer till att ta kontakt med nya människor.

– I dag tar många ofta kontakt via nätet och vi både dömer och bedömer snabbt. Jag tror att det kan vara bra att lyfta blicken lite och öppna ögonen för personer som tidigare kanske uteslutits, säger Kalle Norwald.

Det kanske är kusinens kompis, någon som står och väljer en perfekt vattenmelon i matbutiken eller personen i löpspåret. Enligt Kalle handlar det om att försöka göra sig fri från föreställningar om var och hur man träffar någon.

LÄS MER:Mammorna Lisa och Malin flyttade ihop: ”Mycket lättare att leva med kvinnor”

Hur söker man kontakt?

Kalle svarar att han tror att vi skulle vinna på att vara mer tillåtande när det kommer till att söka kontakt med andra. Att gå fram till någon i matbutiken och bjuda ut på dejt kräver mod – men kan leda till spännande möten.

Vad gör jag om jag ser en riktig pudding i matbutiken?

– Du kan gå fram direkt och säga ”hej, du var en riktig pudding ”, säger han och skrattar.

– Nej men var transparent och fråga om personen till exempel skulle vilja ses på en kaffe. Annars funkar det att inleda ett samtal om lite vad som helst. Det går att be om middagstips, berättar Kalle.

Och hur kan man tänka inför första dejten?

– Det är bra att försöka hitta ett sätt att slappna av. Försök att se det för vad det är: ett möte med en ny person.

LÄS MER:Drop in-bröllop har blivit en succé – Peter och Maria gifte sig på midsommarafton

Om dejten är kass då? Har du varit på några dåliga dejter?

Kalle skrattar till i telefonluren och berättar att han varit på flera dåliga dejter när han var singel. En dålig dejt behöver inte bara vara dålig utan kan snarare vara en ögonöppnare.

– Jag är tacksam över att jag har gått på dåliga dejter. När jag kom i kontakt med personer där jag tänkte ”herregud vad håller du på med”, lärde jag mig om vad jag söker. Dessutom blir det ofta en rolig historia som går att skratta åt senare. Ibland kan det vara bra med lite emotionellt avstånd för att lära sig något.

Måste man dejta?

Svaret kommer snabbt. Att dejta är aldrig ett krav.

– Det är svårt att värja sig från de här normativa systemen. Vi är matade med att man ska vara ihop och ligga. Det är viktigt att fundera på vad man själv vill. Man måste inte leva i tvåsamhet och det finns så många andra relationer som är viktiga. Familj, vänner, husdjur och såklart relationen till sig själv.

Han fortsätter:

– Det här är klyschigt och dessutom min favoritklyscha: relationen som vi har med oss själva är den längsta relationen vi kommer ha. Ibland behöver man säga ifrån när människor frågar hur det går med dejtandet. Det är helt okej att säga att man inte vill ha den typen av frågor och det är helt okej att inte vilja dejta.

Kalles tre bästa dejtingtips för ofrivilliga singlar

1. Vidga vyerna när det kommer till hur du tar kontakt med människor. Kolla i ditt nätverk om du brukar använda dejtingappar.

2. Gör något annorlunda på dejten. Att gå på bio är kanske inte speciellt kul. Då stirrar man mest in i skärmen. Testa att klättra ihop eller gå och bowla. Fokusera på själva upplevelsen i stället för prestationen.

3. Fokusera på känslan. Känn mer än vad du tänker. Vi är ofta så rationella i vårt tänkande. Försök att gå ner några våningar och våga känna. Strunta i att din dejt har fula skor. Försök att vara nyfiken.

Kalles tre bästa dejtingtips för par

1. Dejta på regelbunden basis. Bara för att man har en vigselring behöver man inte sluta dejta. Försök att upprätthålla nyfikenheten.

2. Testa nya saker tillsammans – det kan verkligen vara vad som helst. Spring tillsammans. Fika på ett nytt ställe.

3. Ta tillvara på er historia. Upprepa er första dejt och var nostalgiska. Vad var det som gjorde att ni blev kära? Prata om det.

Kalles tre bästa dejtingtips för frivilliga singlar

1. Dejta dig själv. Gå på en promenad själv eller ät en finmiddag. Att vara själv behöver inte betyda att man är ensam. Det är viktigt att komma ihåg.

2. Dejta en kompis och sätt vänskapskärleken i fokus.

3. Njut av dig själv. Ta en härlig dusch eller ha självsex om du känner för det. Att vara intim med sig själv kan vara ett bra sätt att visa självkärlek på.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS