Kyrkan, Essityhuset och Mölndals bro sken i orange för att uppmärksamma våld mot kvinnor

Torsdag 25 november var det Orange day, FN:s internationella dag mot kvinnovåld. Essityhuset, Fässbergs kyrka och körfälten under Mölndals bro lystes upp i orange för att uppmärksamma dagen, och Svenska kyrkan arrangerade en eftermiddag med föreläsningar samt en manifestation med paradorkester på Mölndals torg.

ANNONS
|

Under torsdagen lystes jorden upp som en apelsin i rymden.

Nåja, kanske inte fullt så mycket då – men världen runt uppmärksammades i varje fall FN-kampanjen Orange day, bland annat genom att byggnader som Avicii arena (f.d. Globen), Eiffeltornet och Empire state building färgsattes i brandgul nyans.

LÄS MER:Karin och Signe finns som stöd för Mölndals ungdomar

Mölndal steppar upp

I Mölndal ville man inte vara sämre. Essityhuset sken som en burk marmelad, Fässbergs kyrka och Toltorpskyrkan strålade som trafikkoner, och kommunen såg till att låta ett orange ljus vila mot körfälten under Mölndals bro. Dessutom bar all kommunal personal brandgula plagg på fritidsgårdar och mötesplatser för seniorer.

Våld mot kvinnor i Sverige

Under 2019 anmäldes omkring 23 200 sexualbrott, varav 8 820 rubricerades som våldtäkt.

I den Nationella trygghets­under­sökningen uppger 5,6 procent att de utsattes för sexualbrott under 2019.

Antalet fall av dödligt våld mot kvinnor där offret och förövaren var eller hade varit i en parrelation uppgick till 16 fall samma år, vilket motsvarar 64 procent av samtliga fall av dödligt våld mot kvinnor under året.

(Källa: Brottsförebyggande rådet)

LÄS MER:Malina kämpar för kvinnors trygghet: ”Det stärker mig jättemycket”

Svenska kyrkan i Mölndal hade å sin sida ett fullspäckat eftermiddagsprogram i Fässbergs kyrka, med musik och föreläsningar av bland andra Asylrättscentrum och Kvinnojouren Frideborg. Tillställningen avrundades med en timslång manifestation på Mölndals torg, alldeles innan den traditionella tändningen av torgets julgran skulle äga rum.

ANNONS

Kvinnovåldet – en sjukdom

– Vet ni vad som hände den 20 mars 2020? frågade kyrkans talare Caroline Casco, socionom och diakoniarbetare, efter att paradorkestern Mölndal Marching Band inlett manifestationen med ett musiknummer.

Åhörarna behövde inte lång betänketid. ”Pandemin!” ropade flera.

LÄS MER:Ovärdigt att barn till våldsutsatta kvinnor inte kan gå i skolan

– Ja, pandemin. Vi gick från epidemi till pandemi med covid-19. Det spreds över landsgränser och det spred sig över kontinenter. Men vet ni vad? Parallellt med covid-19, och sedan hundratals år tillbaka, har det pågått en tyst pandemi som skördar och släcker många tusen liv över världen varje år. Det är våldet mot kvinnor.

Orange day

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999, medan Orange Day-kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare. Världen över lyser kända byggnader upp i orange, människor bär något orange och engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet.

(Källa: UN Women Sverige)

Viktigt för kyrkan

Bland kyrkoarbetarna som delade ut flygblad till publiken hittades naturligt nog kyrkoherde Carl Sjögren.

– När det är en internationell dag mot det här tycker vi att det är viktigt att vara med. Nästan allt vi arbetar med rör relationer, och vi ser att våldet mot kvinnor och flickor ökar i samhället, säger han.

LÄS MER:Kommunen bjöd in till trygghetsträff under Mölndals bro – en otrygg plats enligt många

Carl Sjögren berättar att de har orangesatt två kyrkor under torsdagen för att få folk att stanna upp, tänka till litegrann och kanske ställa frågor om vad ljuset syftar till.

– Kyrkan kan vara en bra resurs i det sammanhanget. Vi för inga journaler och måste inte bokföra vilka vi har talat med. Men vi uppmuntrar också dem som utsätts för våld att anmäla och våga prata om det som hänt, säger Carl Sjögren.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS