Den ökade smittspridningen har orsakat stora bemanningsproblem för kommunen.
Den ökade smittspridningen har orsakat stora bemanningsproblem för kommunen. Bild: Stefan Berg

Mölndals stad går upp i krisläge: ”Stor påverkan”

Smittspridningen har nått hittills oanade nivåer, vilket har satt sina spår på framför allt sjukvården och skolan i kommunen. Därför har Mölndals stad beslutat att aktivera sin krisledningsorganisation igen.

ANNONS
|

Under pandemin har Mölndals stad aktiverat och avvecklat sin krisledning vid ett antal tillfällen, beroende på hur coronavirusets framfart har sett ut. När läget var stabilt i somras valde man att avveckla den på nytt.

LÄS MER:Mölndal avvecklar sin krisledning

Nu ser dock läget återigen annorlunda ut. Förra veckan testade 27 044 personer positivt för covid-19 i regionen, vilket motsvarade en ökning med 243 procent mot veckan innan. Det tidigare rekordet i denna dystra kategori hade 2020 års vecka 51, då 8 222 invånare i Västra Götaland testade positivt.

Stor personalbrist

Mölndal är inte skonat från utvecklingen. Tvärtom, konstaterar Charlotta Källerfelt, kommunens säkerhets- och beredskapschef.

ANNONS

LÄS MER:Rekordet krossat: 27 044 nya coronafall i Västra Götaland på en vecka

– Efter jul har smittspridningen påverkat oss på så sätt att vi har en väldigt hög frånvaro. Personal är sjuk, eller så är man hemma och vabbar. Det finns också sådana som väntar på provsvar eller som är hemma på grund av att någon i hushållet är sjuk. Det gör att vi får det svårare att bedriva våra verksamheter, framför allt inom vård och skola, säger hon.

Med anledning av det fattade stadsdirektören i onsdags beslutet att återaktivera krisledningsorganisationen.

– Vi har haft regelbundna, frivilliga möten under hela pandemin där alla förvaltningschefer har varit inbjudna. Nu när situationen inte längre är stabil blir de här mötena obligatoriska och kommer att hållas med högre frekvens, säger Charlotta Källerfelt.

LÄS MER:Kommunen avråder från besök på äldreboenden

Måste hjälpas åt

Vad hjälper sådana möten mot sjukfrånvaron? Den består ju?

– Det gör den. Men ett av krisledningsorganisationens uppdrag är att ta in information om hur verksamheterna påverkas och hur det ser ut med resursbehovet. Finns det saker som vi kan samordna? Att aktivera gruppen ger också ett viktigt signalvärde. Staden är i ett svårt läge och nu krävs det att vi går samman, tar ansvar och hjälps åt.

Charlotta Källerfelt.
Charlotta Källerfelt. Bild: Mölndals stad

– Det är även så att om någonting ger konsekvenser för en verksamhet är det inte bara den verksamheten som behöver känna till det, utan alla. Om en förändring inträffar i skolan påverkar det lokalvården, till exempel. Vi ska kunna ge varandra en uppdaterad lägesbild av hur det ser ut.

Rutinerna sitter

Skulle du säga att läget är svårare eller lättare nu jämfört med när krisledningen först aktiverades 2020?

– Personalresurserna är svårare att lösa nu. Spridningen har ökat så mycket och det är en stor frånvaro. Däremot så sitter rutiner bättre nu. Vi har också en bättre tillgång på skyddsutrustning och en större känsla för hur man ska hantera olika typer av restriktioner. Allt det löper på bra. Men personalresurserna är ett problem.

LÄS MER:Hög sjukfrånvaro påverkar sophämtningen

Ett av gruppens första uppdrag blir att försöka förstärka kommunens vikarieenhet.

– Vi kommer inom kort att gå ut i sociala medier och söka efter människor som vill göra en insats i det här svåra läget, framför allt inom skolan, säger Charlotta Källerfelt.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS