Mölndalstrappan håller rent i staden – vinner årets miljöpris

Mölndals stads miljöpris går i år till Mölndalstrappans dagliga verksamhet, som plockar skräp och ser till att det är snyggt på Mölndals gator i ur och skur.
– Det känns jätteroligt, säger deltagarna Anton Karlsson och David Tompowsky.

ANNONS
|

Nomineringen till Miljöpriset 2022 pågick från januari till mars och totalt kom det in fem nomineringar till olika personer och verksamheter. Nu har miljönämnden utsett den dagliga verksamheten Mölndalstrappan till årets miljöhjältar i Mölndal.

Glada och förvånade

När Mölndals-Posten når några av deltagarna och personalen har de precis fått reda på att de vunnit. De är uppenbart förvånade över nyheten.

– Det känns kul och så välförtjänt, säger Marcus Trollefur, personal.

Kollegan fyller i.

– Många blev jätteförvånade, för ingen förutom en i personalen visste om att vi blivit nominerade, Elisabeth Skol-Ekrady, personal.

Anna Källmarker, enhetschef för den dagliga verksamheten, var hon helt ovetande om hederspriset.

ANNONS

– Det var verkligen en överraskning. Jag blir jätteglad och så stolt. De jobbar verkligen ute i ur och skur så det är verkligen ett kvitto på att de gör ett jättebra jobb. Det är fantastiskt att denna gruppen får synas lite, säger hon.

Städar och fixar runt om i Mölndal

Verksamheten riktar sig till personer med intellektuella nedsättningar, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller förvärvade hjärnskador. Tillsammans patrullerar de runt i Mölndal nästan dagligen för att plocka skräp, pysslar med trädgårdsarbete, återvinning och olika köks- och servicearbeten.

– De är ute hela dagarna på olika platser, det varierar lite. En dag kan det vara vid återvinningsstationer, Åbykullen eller i vår biltvättshall till exempel. Vi försöker hitta uppgifter och samarbeten som passar denna gruppen, säger Anna Källmarker.

Deltagarna Anton och David berättar att de trivs med att få vara ute.

– Vi gillar det, det är kul att göra folk glada. Det känns meningsfullt, säger dem.

Miljönämndens motivering:

"Årets miljöpris i Mölndals stad tilldelas Mölndalstrappan och alla som deltar i den dagliga verksamheten. I ur och skur, under alla årstider, är miljö- och naturhjältarna i Mölndalstrappan ute och plockar skräp och håller snyggt. Många är de Mölndalsbor som på senare år uppmärksammat hur fint det är vid idrottsplatser, naturområden och i centrum när Mölndalstrappan hjälpt till att hålla snyggt. Det stora miljö- och naturintresset omsatt i praktisk handling vill vi i år premiera med Mölndals stads miljöpris."

Uppskattat bland Mölndalsborna

Mölndalstrappan började med att jobba ute redan 2014 och under pandemin tog utearbetet ännu mer fart. Totalt är det 16 deltagare som är med i Mölndalstrappan. Men hur många som är med dagligen varierar lite, då vissa jobbar deltid och andra heltid.

– Man märker att det är väldigt uppskattat när vi är ute. Vi får mycket positiv respons och många är imponerade, säger Elisabeth Skol-Ekrady.

De berättar också att det är positivt bland företagare och föreningar till exempel, då de har samarbeten som innebär att Mölndalstrappan är där och håller snyggt runt omkring.

– Någon gång när vi har varit utanför ett bageri och städat så har vi fått lite bullar och det är ju uppskattat, säger Marcus Trollefur.

Och i ur och skur går de verkligen ut. Regn och rusk gör ingenting.

– Det får gå, skräpet behöver ju plockas, säger deltagarna Anton och David samstämmigt.

LÄS MER:Håkan har fotat Ikea Kållered i 50 år – nu visar han sina unika bilder

LÄS MER:Populära förskolan Vetekornet i Toltorp får kritik för arbetsmiljön: ”Sorgligt”

LÄS MER:Gödebergs gård i Lindome säger nej till kosläpp: ”Vi vågar inte”

ANNONS