Natalie Gerami från Kållered vill hjälpa utsatta barn – med sin nya deckarroman ”Flicka saknad”

Hon har träffat tusentals barn under sitt arbete utomlands, och lyssnat till fruktansvärda berättelser om människohandel, sexbrott och otrygghet. Nu vill Natalie Gerami från Kållered ge röst till dem som inte kan tala själva – och hon gör det med en detektivroman.
– En väldigt klok person sade till mig att deckare var det bästa sättet att nå ut till en stor läsekrets, säger hon.

ANNONS

Natalie Gerami från Kållered har tillbringat större delen av sitt yrkesliv utanför Sverige. Hon har bland annat varit expeditionsledare i Indien och på Svalbard, drivit hotell i Kenya, och verkat som logistiker för Läkare utan gränser i Sudan. För organisationerna World’s Children’s Prize och ECPAT har hon också utbildat flickor världen runt – i Moçambique, Sydafrika, Nepal, Zimbabwe och Ghana – om barnsexhandel och barns rättigheter.

Under tiden har hon skrivit. Två fackböcker om hennes erfarenheter utomlands har det blivit – ”Uppdrag Sudan” och ”Tysta rop” – och sedan några veckor tillbaka hittas även ”Flicka saknad” ute i handeln. Hennes första roman.

ANNONS

Kunskapen viktigast

– Det var en väldigt klok person, en nestor i litteraturvärlden, som sa till mig: vill du bredda din läsekrets, så ska du skriva en deckare. ”Deckare?”, sa jag. ”Men är inte det lite mättat nu?” Nej, försäkrade han. Det finns ett omättligt sug efter det, säger Natalie Gerami.

Att berättelsen ska vara spännande ser hon dock mest som en bonus. Det allra viktigaste för henne är att sprida budskapet om trafficking och om alla som farit illa i barnsexhandel.

Bild: Lind & Co

– Kunskap är makt. Känner man till hur det förhåller sig, kan man inte blunda för vad som försiggår. Jag har en mission att sprida de här kunskaperna och göra så att fler får upp ögonen för det fruktansvärda som de här barnen utsätts för.

Framför allt vill hon att fler inser att den här sortens brottslighet äger rum i vår närhet, även i Sverige.

– Det allra viktigaste är att alltid anmäla om man känner sig osäker, oavsett hur litet det kan verka. Kanske räddar du någons liv och framtid.

Förvaltar förtroendet

I bokens inledning befinner sig ingenjören Anders på en thailändsk strand. En desperat kvinna går fram till honom med ett fotografi av sin dotter i handen, och ber honom att hjälpa henne hitta barnet som tros ha förts bort till Sverige.

Natalie Gerami

Ålder: 43.

Bor: I Gävle. Född och uppvuxen i Kållered.

Familj: Man och tre barn.

Gör: Marknads- och affärsutvecklingschef på Gävle hamn AB. Författare.

Oanad talang: ”Någonting jag har lärt mig om mig själv, är att jag är en obotlig generalist. Jag är inte superbra på något speciellt, men ganska bra på det mesta.”

Litterära förebilder: Orhan Pamuk och Per Anders Fogelström.

Barndomshjälte: ”Det är förstås klyschigt, men det var verkligen Nelson Mandela”.

Om tio år: ”Då jobbar jag utomlands igen. Det önskar jag mig verkligen.”

Tidigare böcker: ”Uppdrag Sudan: min tid med Läkare utan gränser" (Ordfront 2014), ”Tysta rop: barns berättelser om sexhandel” (Ordfront 2015).

Aktuell med: Romanen ”Flicka saknad” (Lind & Co).

Väl hemma vänder sig Anders till Anna, en författare som likt Natalie Gerami specialiserat sig på trafficking. Snart får Anna erfara ”vad som händer när någon ställer sig i vägen för ett hänsynslöst och våldsamt traffickingnätverk som inte drar sig för något" (förlagets beskrivning).

Först var Natalie Gerami tveksam till att skönlitteratur verkligen var rätt väg att gå. Gick det att återberätta tragiska livsöden på ett respektfullt sätt inom ramarna för en roman? Svaret blev ja – men vissa begränsningar gav hon sig.

– Personerna som boken handlar om heter i själva verket någonting annat, och de är i verkligheten hemmahörande i ett annat land. Själva historierna är återberättade så som jag fått dem till mig. Det var viktigt för mig att förvalta det förtroende de visat mig, säger Natalie Gerami.

Vem är hjälten i boken, skulle du säga?

Natalie Gerami funderar. När svaret kommer, är det inte författaren Anna som hon nämner.

– Det är en jättesvår fråga. Visst finns det poliser i boken, och det förekommer en del utredningsarbete. Men jag skulle säga att hjältarna är de flickor som har delat med sig av sina historier. Det kräver stort mod och jag är tacksam för att de har velat kliva fram.

LÄS MER:Han gick undercover bland svenska sexköpare

LÄS MER:Författaren Kamilla Oresvärd kastade kniv på cirkus för inspiration – nu släpps boken

LÄS MER:Mölndalsförfattaren släpper barnbok om epilepsi: ”Kände att det behövdes”

ANNONS