”Det är tre stycken som har ringt från hemligt nummer och frågat om jag njuter av att döda djur. Sedan lägger de på luren”, säger jägaren Lennart Thalinsson.
”Det är tre stycken som har ringt från hemligt nummer och frågat om jag njuter av att döda djur. Sedan lägger de på luren”, säger jägaren Lennart Thalinsson. Bild: Kent Eng

Skyddsjakten på Lindome-älgen förlängs

I fredags gick skyddsjakten ut på den älg som i sommar attackerat flera kvinnor i Lindome. Än är den inte skjuten – därför har man beslutat att förlänga jakten med två veckor.

ANNONS
|

Enligt Christian Nylén, biträdande lokalpolisområdeschef, inleddes ingen skyddsjakt efter den första älgincidenten i juli eftersom det inte gick att utröna om det handlade om en enskild incident eller ett upprepat beteende hos djuret.

LÄS MER:Älgkrisen måste få en lösning

– Djur kan till exempel bli stressade om man kommer emellan dem och deras kalvar. I det första fallet fanns det ingenting som tydde på att det skulle komma att hända igen. Nu kan vi anta att det är samma älg som har varit inblandad i båda attackerna. Därför har vi tagit beslutet.

De drabbade upplever att de har bollats mellan instanser. Kommunen har hänvisat till polisen, polisen till kommunen. Hur det kommer sig vet inte Nylén.

ANNONS

– Jag fick det här på mitt bord samma fredag som jag fattade beslut om skyddsjakt. Vad som har hänt innan kan jag inte svara på.

Varför dröjer det?

– Det finns flera anledningar. Bland annat att det här är en älg som blivit för van vid människor och förlorat sin naturliga instinkt att hålla sig borta från bebyggelse. Det är inte omöjligt att skjuta i ett tätbebyggt område, men det är mycket, mycket svårt. Man måste till exempel se till så att kulorna stannar i kroppen på älgen och inte fortsätter ut. Jägaren kan inte riskera att träffa en människa.

LÄS MER:Elisabeth överlevde mötet med älgen

– Jag vet att den här älgen upprör känslor. Många hör av sig till oss och ber att vi inte gör någonting, andra ringer och vill ha bort älgen omedelbart. Vi kan inte ha en älg som angriper människor. Därför har vi bestämt oss för att förlänga skyddsjakten i två veckor.

Får busringningar

Den skyddsjägare som anlitats att finna Lindome-älgen är Lennart Thalinsson. Han säger att de flesta som hör av sig är lugna, och inte känner sig hotade av de älgar som finns i området. Men så har han också fått ett annat slags samtal från sådana han kallar "tokstollar". Själv

– Det är tre stycken som har ringt från hemligt nummer och frågat om jag njuter av att döda djur. Sedan lägger de på luren.

LÄS MER:Älgkon skjuten: "Det har varit en mardröm"

Han tror att det kan ha sin grund i den livliga diskussion som uppstått i Facebookgruppen Lindome news, där somliga vill att älgen ska få fortsätta leva.

Varför hittas inte älgen?

– I området finns flera älgkor som har två kalvar. Jag kan inte skjuta alla, utan måste försäkra mig om att det är rätt djur. Hittills har ingen av dem jag mött visat upp något aggressivt beteende trots att jag har försökt provocera fram det, säger han.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS