Polisens går nu ut med en varning om en trend bland barn och unga börjat sprida sig i Mölndal. Så kalla ”streetfights” arrangeras av barn så unga som tio år gamla.
Polisens går nu ut med en varning om en trend bland barn och unga börjat sprida sig i Mölndal. Så kalla ”streetfights” arrangeras av barn så unga som tio år gamla. Bild: Kent Hallgren

Slagsmålsträffar allt vanligare bland unga i Mölndal

Under de senaste veckorna har polisen i Mölndal fått allt fler larm om slagsmålsträffar bland unga i kommunen. Barn i tioårsåldern och uppåt bestämmer träff för att slåss på skolgårdar och fotbollsplaner, oftast efter skoltid.
– Folk måste få upp ögonen för det här, en tioåring förstår inte att ett slag mot huvudet kan få ödesdigra konsekvenser, säger Linn Thegerström, gruppchef vid ungdomsgruppen, lokalpolisområde Storgöteborg syd.

ANNONS
|

Polisen i Mölndal har under de senaste veckorna fått allt fler larmrapporter från både skola och socialtjänst om att unga träffas efter skoltid för att slåss.

Polisen kallar det för ”streetfights”, uppstyrda träffar där barn och unga möts på helger och kvällar efter skoltid för arrangerade slagsmål. Nu väljer polisen att gå ut med en varning för att utvecklingen tycks gå åt fel håll.

– Vi har fått in flera tips och märkt av att de blivit en slags trend. Nu vill vi att folk ska få upp ögonen för det här, föräldrar och andra vuxna i barnens närhet måste ta det här på allvar, säger Linn Thegerström, gruppchef vid ungdomsgruppen, lokalpolisområde Storgöteborg syd.

ANNONS

LÄS MER:Läraren slår larm: ”Känns inte säkert i skolan”

”Skrämmande att det krupit ner i åldrarna”

Polisen misstänker att ungdomarna bestämmer träff på sociala medier och möts på skolgårdar och fotbollsplaner där vuxna sällan vistas. De flesta som är inblandade är i mitten av tonåren men de yngsta kan vara så unga som tio år.

– Jag tycker att det är skrämmande att det krupit ner i åldrarna, en tioåring förstår inte att ett slag mot huvudet kan få ödesdigra konsekvenser, säger Linn Thegerström.

Nu uppmanas både föräldrar och skolpersonal att våga ta upp samtalet om våld med unga i deras närhet.

– Ju yngre barnen är desto mer inflytande ska vi vuxna ha. Det handlar om att våga fråga, våga vara jobbig och ta diskussionen om det är något som man känner inte stämmer. Som förälder kan man hålla uppsikt på om barnen dyker upp hemma med skador, om de är smutsiga eller har trasiga kläder, säger Linn Thegerström.

LÄS MER:Rektorer slår larm – eleverna tappar motivationen allt mer

Grupptryck och spänning möjliga orsaker

Hon menar att samverkan är en nyckelfaktor i att vända utvecklingen, både mellan polis, skola och socialtjänst men också föräldrar emellan.

– Man kan gärna kolla med en kompis förälder om barnet inte kom hem i tid exempelvis. Man måste också vara nyfiken och fråga vad som händer i barnens liv, både i verkligheten och framförallt på sociala medier. Det kan vara en sluten värld som är svår att få inblick i, speciellt de slutna grupperna, säger hon.

Vad som ligger bakom slagsmålen är i nuläget oklart, polisen ser inget direkt samband med coronapandemin eller att det skulle röra sig om en särskild konflikt.

– Om det helt enkelt är för slagsmålets skull eller någon annan anledning vet vi inte. Däremot ser vi att det kan vara en liten spänningsdel i det, vissa kan tycka att det är lite roligt. För andra kan det vara mycket grupptryck som påverkar när man pratar med sina kompisar och man vågar inte riktigt säga nej, säger Linn Thegerström.

LÄS MER:Skola på distans är jobbigt för oss unga

Uppmanar att anmäla till polisen

Hon uppmanar de som vet något mer om slagsmålsträffarna att vända sig till polisen och göra en anmälan, både som ungdom och vuxen.

– Vi vill att man ringer till oss och berättar vad som hänt. Då får vi också verktygen för att hjälpa ungdomarna och sätta in det stöd och samhällsinsatser som behövs för att kunna bryta den här utvecklingen, säger hon.

Om man som ungdom är under 15 år blir man inte misstänkt för något brott utan en utredning inleds i stället för socialstyrelsens räkning där de ser över vad som behöver göras för att ge stöttande insatser. Om man som ungdom är orolig för att höra av sig kan man prata med skolpersonal eller en förälder som i sin tur kan anmäla.

Hittills har ingen skadats allvarligt så vitt polisen vet men risken är överhängande.

– Därför vill vi nu nå så många som möjligt för att varna för det här. Vi hoppas att det inte ska behöva sprida sig, säger Linn Thegerström.

ANNONS