Parkeringen vid Fässbergs församlingshem har avgiftbelagts.
Parkeringen vid Fässbergs församlingshem har avgiftbelagts. Bild: Carina Etander Rimborg

Svenska kyrkan i Mölndal inför avgift för parkering – vill stoppa snyltare

Svenska kyrkans parkeringar är populära. Inte bara bland begravningsbesökare och gudstjänstdeltagare, utan också bland jobbpendlare och badsugna. Nu har församlingsherden sett sig tvingad att införa parkeringsavgift för att stoppa snyltandet.

ANNONS
|

– Det har tyvärr förekommit tillfällen när parkeringsplatserna helt enkelt har varit slut när vi haft begravningar och gudstjänst. Det här problemet har funnits ett tag men det har accelererat nu, säger Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling.

LÄS MER:Chockbeskedet: 70 hyresgäster förlorar sina parkeringar

Svenska kyrkan har flera parkeringsplatser där man traditionellt låtit bilister stå gratis. Till exempel vid Fässbergs församlingshem, Fässbergs kyrkogård, Kikås kapell och Kållereds gamla kyrka.

Jobbpendlare parkerar

Men i takt med att möjligheten att stå gratis på andra ställen i kommunen minskat så har allt fler fått upp ögonen för de kyrkliga parkeringsytorna.

– Vid församlingshemmet var det många som parkerade för att sedan åka vidare till jobbet. Vid Kikås kapell har det stått familjer som ska gå och bada. Och vid Kållereds gamla kyrka är det boende som har parkerat, säger Johannes Imberg.

ANNONS
Johannes Imberg.
Johannes Imberg. Bild: Svenska kyrkan

Nu är det slut på det gratisnöjet. Alla platser är avgiftsbelagda sedan en tid tillbaka, men den som har ett legitimt ärende till kyrkans verksamheter har möjlighet att komma undan betalning.

Ska registrera bilen

Detta genom att registrera bilen i en surfplatta vid entrén till den byggnad man ska besöka, eller via en app. Svenska kyrkan har också skapat några gratis korttidsplatser för den som inte känner sig bekväm med dessa tekniska lösningar.

LÄS MER:Första fysiska högmässan: ”Det är helt fantastiskt”

Har förändringen gett något resultat?

– Det är lite tidigt att utvärdera redan nu. Men vi ser ändå en förändring. Tidigare hade vi bilar som kunde stå på de här platserna i flera dagar. De bilarna är borta nu, säger Johannes Imberg.

Vad tänker du om dem som utnyttjat era parkeringsplatser utan att ha något ärende till er?

– Jag tror att det är sånt här man får räkna med. Om tio år är det säkert ingen som tycker att det är konstigt att vi tar betalt för parkeringarna. Vi kände att vi behövde göra den här förändringen någon gång och då bedömde vi att nu var rätt tillfälle. Jag tror att de flesta har förståelse för att vi gör så här.

LÄS MER:Tyst retreat i Fågelbergskyrkan: ”När jag är i tystnad hör och ser jag mig själv”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS