Det blir inget midsommarfirande på Gunnebo i år. Inte heller någon annanstans i kommunen blir det någon allmän ringdans runt stången.
Det blir inget midsommarfirande på Gunnebo i år. Inte heller någon annanstans i kommunen blir det någon allmän ringdans runt stången. Bild: Arkivbild

Trots lättade restriktioner: Midsommar ställs in igen

Det blir ingen allmän dans kring midsommarstången i år heller. Trots lättade restriktioner ställs alla de större firandena in i Mölndal. Fässbergs kyrka kör dock en favorit i repris med covid-anpassade konserter och tårta.

ANNONS
|

– Vi brukar ha ett väldigt stort och välbesökt midsommarfirande som lockar runt 5 000 personer. Det är mycket över restriktionerna, så vi har valt att helt och hållet ställa in, säger Johanna Lindén, programansvarig på Gunnebo slott.

LÄS MER:Gunnebo slott öppnar igen – med utställning om ostindiskt porslin

Också restaurangen, butiken och de andra verksamheterna vid slottet kommer att hållas stängda på midsommarafton.

– Det blir en av fem helt stängda dagar under året, säger Johanna Lindén.

Inte samla familjer

Också på Börjesgården i Hällesåker ställs midsommarfirandet in i år.

– Det blir inget. Det är barnfamiljer vi vänder oss till och de är inte vaccinerade. Vi tycker inte att vi ska dra ihop alla familjer och även om det skulle gå kan vi inte kontrollera hur många som kommer, säger Inger Mattsson, kassör i arrangerande Lindome hembygdsgille.

ANNONS

LÄS MER:Mölndals glassbutiker preppar inför supervärmen

Föreningen har också svårt att locka volontärer och få till alla förberedelser när rädslan för corona är så stor.

– För att vi ska gå runt behöver vi lotteriet och vi kan inte gå ut och köpa vinster. Jag går inte in i affärerna, säger Inger Mattsson, och berättar att det är många med henne som fortfarande undviker shopping även om de fått vaccin.

Inga chokladhjul

Också IK Uven, som står bakom firandet i Bunketorp i Lindome, ställer in i år. Dans, musik, chokladhjul, pilkastning, stånd och lotterier får vänta ännu ett år.

LÄS MER:Sommarlediga barn får prova på att segla

– Vi brukar ha över 1 000 personer och det är svårt att hålla det mindre, det är ju ingen anmälan eller så. Så tyvärr blir det inget i år heller, säger Annika Aasa, ordförande i IK Uven.

Tårta, musik och bröllop

I Fässbergs kyrka skapades ett midsommarfirande förra året som gick så bra att det blir en favorit i repris i år.

– På midsommarafton har vi ett musikprogram med tårta mellan klockan 10 och 13:30. Vi erbjuder musik 10:30, 11:30 och 12:30 och släpper in 50 personer, så det blir som en liten konsert, säger Johannes Imberg, församlingsherde i Fässbergs församling.

LÄS MER:Kaos på badplatsernas parkeringar: ”Kan innebära livsfara”

Direkt efteråt, mellan klockan 14 och 18, blir det bröllop. Sju par är redan inbokade, men det finns plats för några fler på drop in-vigsel. I kyrktornet eller i kyrkosalen står prästen redo.

– Det tror vi blir jätteromantiskt och jättemidsommaraktigt, säger Johannes Imberg.

ANNONS