Johan Untersteiner under en tävling på Solvalla 30 maj 2020. Hästen på bild var inte någon av de två han nu åtalas för att piskat för hårt.
Johan Untersteiner under en tävling på Solvalla 30 maj 2020. Hästen på bild var inte någon av de två han nu åtalas för att piskat för hårt. Bild: MAXIM THORE

Stjärnkusken Johan Untersteiner åtalas – piskade hästen för hårt på Åbytravet

En av Sveriges framgångsrikaste kuskar, Johan Untersteiner, åtalas för djurplågeri. Vid ett tillfälle ska han ha piskat sin häst för hårt under en tävling på Åbytravet.

ANNONS
|

– Jag känner mig slängd under bussen eftersom jag gjort allt enligt sportens reglemente, säger Untersteiner i en intervju med Expressen.

Stjärnkusken nekar till brott men åtalas nu för två fall av djurplågeri. Enligt länsstyrelsen ska ha piskat sina hästar så hårt att de en timme efter loppet fortfarande hade svullnader i huden. Första gången ska detta ha skett under ett lopp på Jägersro i Malmö i november 2020 och det andra tillfället var på Åbytravet 31 mars i år.

LÄS MER:Tre fall av misstänkt djurplågeri på Åbytravet – nu väcks åtal

LÄS MER:Travkusk åtalas för djurplågeri under lopp på Åby

Efter tävlingen på Mölndalsbanan dömdes han för så kallad felaktig drivning sedan han vid ett tillfälle hade armen ovan axeln.

ANNONS

– Jänkarvagnens nackdel är att man nästan ligger ned och ibland hamnar armen då för högt vilket skedde vid ett tillfälle. Men jag tappade ändå hakan när de vid besiktningen påstår att hästen har ett märke. Jag bad att tillsammans med skötaren få se det själv men vi hittade inget hur mycket vi än letade, säger Johan Untersteiner till Expressen.

LÄS MER:Travsportens milstolpe – blir förbjudet att driva med spö

Enligt tidningen anser Johan Untersteiner att de bedömningar som görs av hästarna efter loppen är godtyckliga, något han känner frustration inför.

– Hästar är som barn, de busar i hagen varje dag och det krävs inte mycket för att det ska få ett blåmärke. Men det känns ju helt rättsosäkert att bli polisanmäld så fort en häst har ett märke, säger han.

I polisens förundersökning finns bilder på den häst som sprang på Jägersro i november förra året. På den syns märken på hästen.

Del av åklagarens bevismaterial som visar att hästen haft en svullnad på huden någon timme efter att loppet kördes på Jägersro i november 2020.
Del av åklagarens bevismaterial som visar att hästen haft en svullnad på huden någon timme efter att loppet kördes på Jägersro i november 2020. Bild: Polisens förundersökning

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Mölndals-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS